Това показват резултатите от съвместните проверки на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, ДНСК и Морска администрация, които бяха представени на пресконференция днес, съобщи Агенция КРОСС.

По думите на зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева през втората половина на юни до началото на юли са били проверени 86 морски плажа, за които има 60 концесионни договора за стопанисване и 47 - за наем. Констатирани са 179 нарушение, като 41 от тях са съществени.

Най-много нарушения са свързани с организацията на водно-спасителната дейност. Сред фрапантните случаи са плажовете в Шкорпиловци, Обзор - Централен, къмпингите „Градина" и „Златна рибка", „Каваците" и Ахтопол - Север.
На 26 от плажовете липсва определения в закона брой шамандури.

Само три плажа са напълно необорудвани
тази година - два на север и един на юг - "Бяла централен" - едно и четири, и "Созопол - запад". На два плажа пък е затруднен свободният достъп. Това са "Ривиера", на който има ограда откъм страната на "Златни пясъци" и "Русалка".

Плажовете, които през 2010 г. бяха с най-големи санкции заради нарушения, сега са изрядни и не са констатирани повече преместваеми обекти и по-малко свободна площ. Това са "Албена" и "Златни пясъци".
12 плажа са били без медицински пунктове, като сред тях са "Созопол - запад", "Смокините - юг", къмпинг "Веселие", Балчик - Двореца и "Шкорпиловци - север".

Общият извод от проверките е, че плажовете са подготвени за туристическия сезон, а нарушенията намаляват в сравнение с предишни години. На нарушителите са издадени предписания, като МРРБ ще продължи с проверките, за да види дали се изпълняват предписанията на инспекторите. По закон нарушенията трябва да се отстранят до 10 дни.

Най-тежките санкции са прекратяване на концесионните или наемните договори. Размерът на санкциите е процент от концесионното възнаграждение и могат да стигнат до 90 000 лева.

В края на юни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че 14 зони за къпане в страната не отговарят на препоръчителните критерии на ЕС за къпане, а министърът на околната среда и водите Нона Караджова обяви, че Златни пясъци и Созопол са двете критични точки по Черноморието, където няма нормални пречиствателни станции.