През септември пускаме едното платно за движение при тунел "Железница" на магистрала "Струма". Това каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира изграждането на тунел "Железница" и пусна видео в профила си във Фейсбук.

С него са финансовият министър Кирил Ананиев и зам.-министър Николай Нанков. Те огледаха строителните дейности в тунела и казаха, че са доволни от напредъка по работата на АМ "Струма".

Борисов напомни, че магистралата трябваше да е готова за лятната олимпиада в Атина през 2004 г.

"Ще стане септември месец едното платно. Тунели по над 2 км. Общо над 4 км. Пожароизвестителни инсталации, аварийни паркинги, вентилация, генератори, лед осветление. Всички най-съвременни изисквания са направени. Трябваше да е готово през 2004 г., когато беше олимпиадата в Гърция. Колко години са назад, нека хората да си правят изводи. По-интересното е какво се случва сега от Симитли нататък. Едната лента от Симитли минава вляво и се качва в планината, правим я нея, и веднага се връщаме на старото трасе, където разширяваме Кресна. Това май месец. Това е коридор юг-север. От топлите пристанища на Гърция през България за Румъния. Оттук направо излизат нагоре през Дунав мост-2. Затова е толкова важна и връзката Ботевград-Мездра-Видин-Монтана-Враца. На практика свързваме Дунава и Солун по този начин", коментира Борисов и определи съоръжението като уникално.

Тунел "Железница" се прави при най-модерна технология, а при пожар или инцидент, хората ще могат да преминават в другата тръба, тъй като има входове между тръбите.

"Вече сме по средата на едната тръба. Може да се мине и по едната, и по другата тръба. Чест и слава на българските строители, за техния капацитет и възможности. С най-голяма точност. Скалите са меки и подават, затова имаше и пострадали строители. Изключително сложна скала. Целият този участък е много сложен. Виждате този тунел в тунелите, е направено при авария, пожар и катастрофа да може да се изтеглят колите през другата тръба. Има джобове, ако аварира някой да се изтегли и остане там, докато дойде "Пътна помощ". Трябва да заделим пари, за да направим и другите големи тунели в България така. Впечатляващо, работа, работа, на строители, инженери, проектанти", коментира още премиерът.

Борисов разговаря и със строителите на обекта, като им каза да се пазят. Работниците пък отбелязаха, че е свършена много работа.

"Ама, ви е кеф сега като гледате. На комунистите не им е кеф. Те ви се дразнят, даже може и някой протест сега тук да направят", заяви Борисов.

Премиерът уточни, че в тунелите има интернет. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че септември пускат абсолютно за всички участъка. "Изключително съоръжение, строено по австрийски метод. Такова съоръжение наистина не е строено. От октомври 2019 г. се строи. Европейско е финансирането", добави той.

Министърът на финансите Кирил Ананиев допълни, че контролът е сериозен и няма оплаквания.