Един от работниците, които вчера бяха ранени при срутване в строящия се тунел "Железница" на магистрала "Струма", е заразен с коронавирус.

Това е установено във ВМА в София, където той и негов колега бяха настанени за лечение. Положителният му резултат е потвърден с PCR тест.

От болницата потвърдиха информацията, но не уточниха за кой от двамата става дума. Мъжът проявил съмнителни симптоми, заради които му е направен тест и е бил изолиран още преди да стане ясен резултатът.

В момента е настанен в инфекциозното отделение на болницата.

Състоянието и на двамата пациенти е стабилно и без опасност за живота. След направените им повторни изследвания предстои лечение на травматичните увреди и оперативни интервенции, уточниха от ВМА.

Третият пострадал е в болница в Благоевград.

Пред NOVA Георги Филипов разказа: 

"Имах време само да погледна нагоре и вече усетих как ме затрупа, нищо повече, това става за части от секундата".

Той ръководи работниците на забоя на тунел "Железница", когато огромната скална маса се срутва и го затрупва заедно с още двама мъже.

"Виждам пред мене как почва да ни затрупва и нищо повече не можеш да направиш. Аз бях до половината затрупан, до гърдите. Колегите ме извадиха и ме издърпаха назад. Едното момче, аз бях зад него, той беше затрупан целия, само една част от гърба му се виждаше. За момент изгубих и съзнание, но докато бях в съзнание им казвах постоянно: "Давайте багера и стълби", допълни Филипов.

Мъжът е категоричен, че са спазили всички изисквания за безопасност.

До дни лекарите ще го изпишат. Но другата травма, на психиката, ще се лекува по-дълго.

"Той тепърва ще започне да преживява този посттравматичвен шок, както се казва, и да преосъзнава случилото се", обясни д-р Димитър Димитров, началник на Отделението по хирургия.

Прокуратурата вече разследва инцидента и трябва да установи дали има виновен за свличането на огромната скална маса върху тримата работници.