"Фонд "Земеделие" си е свършил работата. Той е направил всички "чекове", от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Към 2018-а 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 - с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана. Това заяви пред Нова тв земеделският министър Румен Порожанов.

"Няма сигнал, който да е подаден, и да не е отработен. А ние не случайно качихме всички къщи за гости на страницата на фонд "Земеделие", каза той.

Земеделският министър обеща, че ако все пак публичният списък с всички къщи за гости не е на сайта, до края на деня ще бъде качен.

"В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата", обясни министърът. По думите му се искат около 10 милиона.

"Имало е проверки, много над изискуемите. За всеки сигнал, който е получен, незабавно се организира проверка. Няма липса на контрол", заяви Порожанов.

Попитан дали синът му участва в проекти за къщи за гости, Порожанов бе категоричен:"Моят син никога не е бил одитор на европейски земеделски фондове, не се занимавал и с консултантска дейност. Той се занимава с финансови анализи."

"Проект може да се закупи, въпросът е да се изпълнява по предназначение съгласно изискванията. През 2016 година бяха качени всички къщи за гости на сайта на ДФ "Земеделие", за да може всичко да бъде видяно. От направените проверки 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване. Сумите още не са върнати, защото по някои от казусите се водят съдебни дела", обясни още министърът.

"Програмата е одобрена 2008 година, веднага стартират приеми. Имало е проверки много над изискуемите. Проблемът в конкретните случаи с къщите за гости, е неизползването по предназначение. В къщата, свързана с Александър Манолев, не са влизали туристи", допълни Порожанов.

"Проверки са направени там, където е подаден сигнал, не на 100% във всички случаи. Прекалено много се анатемосва темата, има много къщи за гости, които функционират нормално. Сега се слага клеймо върху всички. Иванка Мизова е имала доброто желание да помогне на тези хора, сложила си е там телефона и го е забравила. Проверката на всички къщи ще отнеме около 2-3 месеца", каза Порожанов.

"По програма "Млад фермер" също се правят проверки, за конкретния случай с Миню Стайков не мога да коментирам", завърши Порожанов.