Проблемите с къщите за гости са започнали още в предишния мандат на новия земеделския министър Десислава Танева. Това разкри самата тя пред журналисти, след като зае мястото на подалия оставка Румен Порожанов. Танева обясни, че по време на мандата си като земеделски министър от 2014 до 2017 година е отказвала да разписва каквито и да е мерки по европрограмата, заради тези индикации. 

"С моя екип направихме така, че да не се спира европейската земеделска програма заради тези проблеми, посочи тя. Контролът върху вече одобрени проекти и сключени преди моя мандат договори, на тези обекти, е на други лица", коментира  Танева.

На въпрос дали ще се бори с корупцията в сектора, Танева отговори, че винаги е работила по правилата. 

"В България обаче всичко се изкривява - един европейски регламент или правило се приемат с определена философия, които трябва да се спазват, а ние търсим вратички, за да се възползваме от тях". 

Танева посочи, че тя няма данни депутатът Делян Пеевски да кадрува в ДФ "Земеделие".

"Имах пълната свобода да избера онези кадри, които смятам, че носят морала и отговорността да работят в обществен интерес. В момента няма нещо, което да е променило тази ситуация, извън това, че ГЕРБ управлява с Обединени патриоти и кадрови решения на управленско ниво ще наложат консултиране, посочи тя.

Новият земеделски министър уточни, че зам.-шефката на ДФ"Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, свързана със скандала с къщите за гости, ще бъде освободена в първия възможен момент, когато се свика Управителен съвет на Фонда. Заради това, че не е била отстранена от длъжност, Румен Порожанов подаде оставка.