Нови проекти изскочиха покрай еврокъщите за гости. Собственици на такива имоти са поискали пари за басейни, джакузита и ресторанти по Програма за развитие на селските райони. Има съмнения за нередности, затова ще бъдат проверени, съобщи земеделският министър Десислава Танева пред NOVA.

В неделя започват извънредни проверки, на които ще бъдат поканени и медиите. Проверяващите трябва да установят дали спа подобренията по еврокъщите отговарят на правилата или ще се правят за лично ползване. 

"Заварвам 14 договора, които са предоставени за одобрение в ДФ "Земеделие", за допълнителни дейности към къщи за гости. Това е допустимо по програмата за развитие на селските райони. Въпросът е дали тези предоставени за одобрение инвестиции ще бъдат ползвани по предназначение. Има басейни, джакузи, детски площадки към къщи за гости", заяви Танева.

Тя посочи, че таванът на парите, които могат да се получат като евросредства, се определя от самите местни инициативни групи и е около 195 хиляди лева. 

"В 3 от 14-те проекта трябва вече да има действащи къщи за гости. Ако наистина е къща за гости - атракционите, които се прилага да доведат до по-висока доходност", каза още Танева.

По думите й, за всяко съмнение, че бизнес планът е неустойчив, няма да има финансиране.

Танева припомни, че по време на предния й мандат програмата за къщи за гости по ПРСР изобщо не е била отворена именно заради съмнения за злоупотреби. Тя увери, че в момента се работи по издаване на нова методика, по която да се издават актове при нарушения, след като ВАС отмени методиката с аргумент, че е издадена от лице, което няма правомощия за това. Актовете ще бъдат издадени наново и така нарушителите няма да имат основание за ги оспорват, увери Десислава Танева.

Тя бе категорична, че глобите по издадените вече актове няма да се платят от българския данъкоплатец и МЗХ ще направи всичко парите да се платят от самите нарушители.

"Ще положим всички усилия да се платят от тези, които са нарушили правилата. Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура - или съдебна, или по събиране на тези глоби", допълни Танева.

Според нея не може да се постави пълно ограничение за свързаност за роднини до 4-5 коляно, тъй като това противоречи на естествения живот. Роднините на един политик или служител живеят по селата, занимават се със земеделие, правят бизнес. По думите й въпросът е евросредствата да се използват по предназначение и според правилата, а проблемът е в българският манталитет.

"Проверките при ДФ "Земеделие" са 18% при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент", коментира Танева.

По думите й от 130 проверки са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане.