Тази къща в Сандански няма как да е моя. По документи ясно се вижда това. Моето семейство живее в София от 2001 г. Аз съм посещавал тази къща и това съм го заявил и за щастие имам платежни документи за това. Като турист съм я посещавал и съм плащал за това. Нали разбирате, че тези документи няма как да се фалшифицират. Това заяви бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев пред bTV.

Манолев се включи в ефир по телефона по време на разговор на водещия Хекимян с Яне Янев относно къщата за гости над Сандански, в чието изграждане е участвал бившият зам.-министър. Янев бе поканен да коментира "Апартаментгейт" в качеството му на бивш съветник на премиера Борисов.

Според лидера на РЗС, бившият зам.-министърът Александър Манолев бил феодализирал град Сандански. 

"Мистериозно Манолев се сдобива с къща в парка на Сандански заедно с кмета Котев. Манолев и семейството му живее там и всички го знаят. Той привиква хора там. Как някой си е позволил да реже вековни чинари? Къщата е построена така както последния водопровод за минерална вода в града през фирмата на кмета и майка му. Незаконно е захранен с минерална вода имотът на Манолев и хотел в града", коментира Яне Янев.

На тези думи, бившият зам.-министър реагира, като заяви, че няма по-красноречив начин да стане ясно откъде идва атаката срещу него. Той категорично отрече да живее в имота, който е построен с евросредства и би трябвало да функционира като къща за гости.

"Тя стартира като съвместен проект между мен и Ана Димитрова. След построяването й пътищата ни се разделиха. Аз съм участвал до голяма степен в изграждането с различни контакти. Аз съм финансирал това момиче със 700 000 лева. 15 години преди да вляза в политиката съм работил в някои от най-големите международни частни компании в България. В някои от тях годишната ми заплата е надвишавала 100 000 лева. Имал съм и частен бизнес, платил съм стотици хиляди левове данъци и това е проверимо", обясни Манолев.

Той отрече твърденията, че е прехвърлил имота на непълнолетно момиче.

"Има отстъпено право на строеж, след като тя е станала на 18 г. Това е било 2013 или 2014 г., когато тя е била на 20 г. тогава", заяви той. Манолев обясни, че е присъствал на проверка на място от фонд "Земеделие". "Има спечелено европейско финансиране за тази къща. Не мога да кажа дали се е използвала по предназначение. В момента никой не може да посети къщата като турист и тя не функционира като къща за гости. Аз съм си намерил места, като съм звънял на управителката на фирмата", заяви бившият зам.- министър.

По думите му е лесно проверимо дали имотът е функционирал като къща за гости.

"Аз казах това нещо и на премиера. Обадих му се, разговаряхме и казах, че нямам никакви притеснения по отношение на документите. Но след като при много по-малки съмнения за мои колеги те се оттеглиха, за мен щеше да е нелогично аз да остана на поста", допълни бившият зам.-министър.

Самият Яне Янев обясни, че може да коментира висшите етажи на властта, ако има 2-3 часа телевизионно време, "защото ще го направя професионално, а не както го прави КПКОНПИ аматьорски. Виждал съм как се разследват подобни казуси в Израел. Виждал съм ИТ технологии, които разследват случаите на корупция по високите етажи на властта. Човешката намеса е сведена до минимум“, обясни Янев.

По думите му председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е част от висшите етажи на властта и не би могъл да разследва подобни случаи.