От Асоциацията на индустриалния капитал в България изразяват недоволство, заради приетия Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това се посочва в позиция на асоциацията.

Вчера парламентът прие на второ четене текстове от т. нар. законопроект за горивата, с който се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците на едро и дребно с нефтени продукти - определен уставен капитал и обезпечение.

За да бъде регистрирано за търговия на едро с нефт и нефтени продукти, лицето трябва да има внесен уставен капитал или активи в размер не по-малък от 1 млн. лева. За търговия на дребно ще се изисква внесен уставен капитал или имущество в размер не по-малък от 20 хиляди лева, предвиждат разпоредбите.

Приетият закон ограничава пазара на горива само до големите търговци и предоставя явни възможности за осъществяване на репресивни мерки спрямо останалите (основно малки предприятия), се отбелязва в позицията на АИКБ.

Според тях този закон, едновременно с гарантираната монополизация на пазара, създава ненужни и убиващи конкуренцията регулации. Затова от Асоциацията искат президентът да наложи вето на закона и да го върне в парламента.

Законът дори разклати и управляващата коалиция или по точно малката коалиция на ПФ. Той бе внесен от депутата Емил Димитров Ревизоро от ВМРО, но срещу него се обяви вицепремиерът Валери Симеонов от НФСБ. Симеонов дори заплаши да сезира ЕК за този закон, който според него защитавал 5-6 големи играчи на пазара.