Управляващи и опозиция влязоха в остър спор за бъдещето на АЕЦ "Белене", въпреки че и двете страни са на мнение, че проектът трябва да има бъдеще. От БСП смятат, че предложенията на ГЕРБ "връзват ръцете" на енергийния министър да преговаря с бъдещ инвеститор. ГЕРБ пък са против пълно падане на мораториума преди да има реален интерес.

Това е липса на доверие към правителството, заяви зам.председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев в дебатите по проекторешенията за АЕЦ "Белене".

"Преговорите няма да ги водя аз или Таско Ерменков, а правителството. На него ли нямате доверие?", попита Жельо Бойчев. "Поставяте пред невъзможност проектът да бъде реализиран", обърна се той към ГЕРБ. "Да не се отмени решението на НС през от март 2012 година за АЕЦ "Белене" е лицемерие", каза още той. 

Днес в НС се разглежда предложение за отпадане на мораториума за строеж на АЕЦ "Белене".

В момента има два проекта за рестарт на проекта - на ГЕРБ и БСП. От левицата настояват за незабавно падане на мораториума за строеж на централата, докато от ГЕРБ искат това да стане едва след реален инвеститорски интерес. Те предлагат да възложат на министъра на енергетиката да проучи и проведе консултации за такъв.

Другата разлика в двете позиции засяга държавните гаранции. От БСП настояват за по-сериозна държавна намеса, а от ГЕРБ са твърдо против държавни пари за централата.

Проекторешението ни за АЕЦ "Белене" е на базата на внесения от министъра на енергетиката доклад. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков в дебатите по проекторешенията за АЕЦ "Белене. "Няма как да се съглася с твърдението на БСП, че едва ли не парламентът и мнозинството нямат доверие в собствените си министри", заяви той. "Допълнили сме само какво ще рече на пазарен принцип", уточни Александър Ненков.

"Историческият прочит на проекта ни провокира да бъдем максимално внимателни", посочи депутатът. "Правилно е МС и министърът на енергетиката да търсят политическа подкрепа, за да може реализирането на проекта да бъде изключително прозрачно. Точно поради лошата му слава и история и защото сме стигнали дотук", каза още Александър Ненков.

Искаме реализация на проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принцип, с гаранция, че потребителят няма да плаща от джоба си по-скъпа цена на тока, каза, зам.-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. "Заявявам категоричната ни подкрепа за развитието на ядрената енергетика и за реализацията на АЕЦ "Белене", изтъкна той.

"Не е въпрос на недоверие към правителството. Тези решения остават за бъдещето, от тях ще се ръководят и следващите правителства", коментира Искрен Веселинов по повод твърденията на БСП, че проекторешението на управляващите показва недоверие към правителството.

"Задачата ни днес е да покажем, че мислим за бъдещето и сме единни в това отношение. Даваме сигурност на бъдещите инвеститори, че Народното събрание подкрепя изграждането на проекта. От това по-голяма гаранция едва ли може да се даде", заяви депутатът. 

Премиерът Бойко Борисов го няма - дебатът за АЕЦ "Белене" е подвеждане на Народното събрание, каза депутатът от ПГ на ДПС Рамадан Аталай. "Поканихме премиера Бойко Борисов с ясната цел, не да дойде, за да го унижим, а да разясни какво се случи в Москва и какви договорености има", заяви той. "Няма политическа воля, решенията на БСП и ГЕРБ са противоположни", коментира Рамадан Аталай.

"Смятах, че ГЕРБ вече са приключили списъка с неправилните решения. Явно, че списъкът още е дълъг", посочи депутатът. "Ако искахме да водим сериозен дебат, трябваше да представим необходимостта от нови мощности при закриване на стари", обясни Рамадан Аталай.

"Разговорът щеше да бъде сериозен, ако бяхте казали колко ще бъде растежът на икономиката", посочи той и уточни, че енергетиката иска здраво ръководство и управление. 

За разлика от ограбващия българския народ проект за закупуване на няколко самолета, проектът за АЕЦ "Белене" е коренно различен. Той е надграждащ и полезен за българския народ, каза зам.-председателят на парламента и лидер на "Воля" Веселин Марешки. "С цялата мощ на нашата сплотена група ще подкрепим предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти". То повтаря визията ни за проекта", заяви той. "Ще го подкрепим с чиста съвест и сме най-искрените в това", посочи Веселин Марешки.

"За проекта трябва воля и това е знакът - вече има "Воля" в парламента", каза още той.