Пореден протест срещу рестарта на АЕЦ "Белене" се провежда пред Народното събрание. Демонстрацията е организирана от новосформираната дясна коалиция "Демократична България" по повод днешното обсъждане в парламента на две проекторешения за рестарт на проекта за атомната централа.

Събралите се скандират "Оставка". Те възнамеряват да връчат копие от образувано дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу проекта "Белене". Жалбата е заведена веднага след като стана ясно, че е възможно неговото възобновяване.

"Това Народно събрание е превърнато в дом на българо-съветската дружба, защото няма нито една парламентарна група, която смее да каже "Не" на Путин. Няма такава в днешното Народно събрание", заявиха протестиращи пред БНР.

Протест срещу рестарта на проекта АЕЦ Белене

Снимки: Иван Григоров

Протест срещу рестарта на проекта АЕЦ Белене

Снимки: Иван Григоров

"ГЕРБ и БСП се обединиха да изпълняват "тройния шлем" на Първанов. "Белене" е само началото, следващата стъпка е "Южен поток", и ни праща далече в периферията. Там, където са приятелите на Москва, не могат да участват във важните решения в Европейския съюз", смятат други.

Вижте галерия от 16 снимки на протеста >>

"Парламентът днес гласува за повишаване на нашите данъци, за нашите сметки за ток за десетки години напред - нашите внуци и правнуци да живеят в опасността от радиоактивен боклук за хиляди години напред", коментираха още от събралите се пред НС протестиращи.

Демонстрацията е организирана от новосформираната дясна коалиция "Демократична България"

Снимки: Иван Григоров

Народните представители обсъждат днес две проекторешения за проекта АЕЦ "Белене". Едното е внесено от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители - Проект на решение за отмяна на Решение на Народното събрание от 29.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене". Второто е внесено от депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти - Проект на решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене", съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество.