КНСБ и КТ "Подкрепа" отхвърлиха твърдението за пряка връзка или автоматизъм между повишението на осигурителната вноска и нарастването на сивата икономика и го определиха като "почти абсурд".
Това се заявява в съвместна декларация на синдикатите, предаде БТА.

Според синдикалните разчети увеличението от 3 на сто ще натовари бизнеса с 1,80 лв. на всеки 100 лв. заплата. Работниците и служителите ще платят 1,20 лв., което те осъзнато приемат като "едно необходимо зло".

"Ако някой декларира, че когато данъците и вноските не му харесват, няма да ги плаща, това е простичко казано публична заявка за закононарушение и кандидатура за съответните законови санкции", посочват от двата синдиката.

Мерки за повишаване на осигурителните вноски през 2009 и 2010 г. предприемат правителствата на Финландия - от 20 на 20,5 на сто, на Унгария - от 29,5 на 35,5 на сто, на Румъния - от 29 на 32 на сто, на Литва от 23,7 на 25,7 на сто, на Германия - от 19,9 на 20,4 на сто, Великобритания и Кипър увеличават общата вноска за осигурителните си системи съответно с 1 на сто, и с 0,5 на сто, се посочва в декларацията.
По необходимите стаж и възраст за пенсия България е категорично в златната среда на Европа и е по-строга от държави като Латвия, Литва, Малта, Чехия, смятат от синдикатите.
Според тях в нито една от горепосочените държави, особено тези, които пристъпват към увеличение на осигурителни вноски, правителствата не са обвинявани в ретроградно мислене.

Синдикатите смятат, че иззетите от осигурителната система средства и предоставени на бизнеса чрез намаленията на вноските, са надминали 13 млрд. лева за изминалите 11 години.
Но обещаните срещу това стотици хиляди нови работни места не се появиха, заетостта не нарасна скокообразно, сивата икономика обхваща устойчиво дял 35-40%, а по конкурентоспособност българският бизнес е "само" на 53 място, заявяват от КНСБ и КТ "Подкрепа".

54 на сто от ръководители на фирми, членуващи в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), заявяват в анкета на работодателската организация, че решението да се увеличи осигурителната вноска за ДОО с 3 процентни пункта сериозно ще навреди на бизнеса им.
Това съобщи пресцентърът на КРИБ, позовавайки се на данни от блиц анкета на организацията сред нейни членове.
46% от анкетираните смятат, че ще имат известни трудности, но ще намерят начин да се справят.
Нито една от запитаните компании не е отговорила, че това решение няма да се отрази на дейността й.