Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 467 лева, като в нея влиза и ковид добавката в размер на 60 лева. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на част от текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Според вносителите от Министерския съвет това е увеличение от 26,2 на сто.

След повече от 6 часа дискусия Народното събрание прие окончателно актуализацията на бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Национално-осигурителната каза (НЗОК). Депутатите се събраха извънредно, за да обсъдят и гласуват на второ четене промените, следа като на 24 юни Комисията по бюджет и финанси без много спорове ги одобри за втори път.

Всички депутати в пленарната зала одобриха ръста на минималната пенсия. "Против" гласува лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. В обяснение на отрицателен вот той каза, цитиран от БТА, че ДПС са имали предложение за минималната пенсия да скочи до 481,80 лева, което, по думите му, е имало възможност да стане.

Депутатите приеха още максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, за 2022 г. да е, както следва:

- от 1 януари до 30 юни - 1500 лева;

- от 1 юли до 30 септември - 2000 лeва;

- от 1 октомври до 31 декември - 3400 лева.

За размера на минималната пенсия имаше различни предложения - от ГЕРБ, ДПС (виж по-долу), но бе прието заложеното в актуализацията, подготвена от Министерството на финансите и гласувана на първо четене (и второ в бюджетната комисия).

След като парламентът одобри окончателно увеличението на минималната и максималната пенсия от 1 юли, министърът по социална политика Георги Гьоков потвърди, че все още има вероятност да се забави плащането на увеличението, съобщи БНР и цитира думите му: "И ако това не може да се случи да ги вземат с увеличен размер между 7-и и 20-и, ще се случи малко по-късно - дали през август, дали с допълнителни плащания още през юли".

Какви са водещите показатели в актуализацията на бюджета на ДОО

Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто + т.нар. ковид добавка от 60 лева.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. От 1 октомври до 31 декември - 3400 лв.

Социалната пенсия за старост се вдига от 170 лв. на 247 лв.

В пленарна зала със сигурност ще се стигне до обсъждане на някои от предложенията, направени от партиите, но неприети в комисията. 

ГЕРБ например предложи увеличението да е с 15 на сто от 1 юли за пенсиите, отпуснати с начална дата от 31 декември 2022 г, а добавката от 60 лева да се дава до края на годината. 

Сблъсъци от дискусиите в залата

"Това което е тежък проблем на така предложения законопроект е, че в него няма заложени приходи. Това, което се предлага за увеличаване на пенсиите за т.г. ще струва 1 млрд. и 300 млн. за следващата ще струва 3.7 млрд. за следващата 2024 - 4.253. а za 2025 - 4.7 млрд. Нашите предложения са за 15% увеличение на пенсиите сега изпреварващо съответно свързано с очакваната средногодишна инфлация съгласно данните на НОИ като добавката от 60 лв. да остане до края на годината, а от 1 януари да се трансформира в добавка за най-уязвимите", заяви по време на обсъждането на второто четене Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, цитирана от БНТ.

Искрен Арабаджиев, "Продължаваме промяната", не се съгласи с твърдението на Сачева, че не са предвидени приходи. "Следващата година ще има допълнително приходи в бюджета заради нарастването на средния осигурителен доход, което очакваме да е над 1 млрд. лв. имаме допълнителна събираемост в бюджета. Дефицитът се увеличава във фонда за пенсии до около 40%."

"Не депутатите от опозицията, а депутатите от новото управляващо мнозинство блокирате процеса", каза Георги Свиленски, "БСП за България", като упрекна, че миналия петък е трябвало тази актуализация да бъде приета, "за да бъде публикуван и да влезе в сила (законът) и на 7-ми пенсионерите да си получат пенсии, но това няма да може да се случи. Ще се случи, но през август".

Няма да има проблем още юли месец да се получат пенсиите, опонира Любомир Каримански от ИТН.

ДПС поиска 120 лева към пенсиите

ДПС на свой ред предлага увеличение от 1 юли с 14 на сто, като за всички пенсии под линията на бедност се предлага добавката да е 120 лева, вместо 60 лева, а за останалите пенсии да е 60 лева.

Предложението на ДПС да се увеличи минималната пенсия със 120 лв. означава на практика минималната пенсия да се изравни със средната. Това ще означава, че няма значение колко сте внасяли като сте работили. Няма значение дали сте били главен инженер или пазач в една фирма, ще получавате една и съща пенсия, коментира Румен Гечев (БСП), заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси.

ГЕРБ предложи мaĸcимaлнaтa пeнcия дa cтaнe 2000 лв. oт 1 юли, нo дa нe ce вдигa нa 3400 лв. oт 1 oĸтoмвpи, а с бюджет за 2023 г., когато ще има редовно правителство със своя управленска програма и политика. Председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански предложи максимална 2200 лв. от 1 октомври, а Георги Ганев от "Демократична България" - 2500 лева.

Всъщност изпълнението на заложените показатели или на приетите такива от залата зависи от приемането на актуализацията на държавния бюджет, откъдето ще постъпят трансферите за ДОО. На бурно и дълго заседание до късно снощи депутатите от бюджетната комисия решиха да завишат планираните приходи със 760 млн. лева, за посрещнат по-големите разходи (вкл. за пенсии). Рискът от неизпълнение обаче е голям.

В интервю за БНР Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара, каза, че "правителствените разходи ще стигнат гигантските 44% от БВП". "Границата е 40%, тоест минаваме към икономика от съвсем друг тип - икономика от социален тип, базирана върху дефицити и големи публични разходи". Когато публичните разходи доближат 50%, се връщаме към планова икономика, отбеляза икономистът.

Приети предложения на "Възраждане" в актуализацията на бюджета на НЗОК

Парламентът подкрепи предложения на опозицията при второто гласуване на актуализирания бюджет на НЗОК, който беше приет окончателно днес от Народното събрание, съобщи БТА. По предложение на ПГ на "Възраждане", отхвърлено вчера от бюджетната комисия, но с редакция днес в залата, депутатите одобриха разходи за персонал от 62 100 000 лв., вместо 60 223 700 лв., както предлагаше вносителят - Министерския съвет. Първоначалното предложение на "Възраждане" предвиждаше размерът за разходи за персонал да е още по-висок - 72 268 500 лв.

Срещу промяната възрази Георги Михайлов от "БСП за България", като я определи като недопустима и изцяло променяща бюджета на НЗОК.

Предложихме да се увеличат заплатите за служителите в НЗОК с 2 100 000 лв. от 1 юли и намалихме първоначално исканата сума от 72 млн.лв., защото стигнахме до договореност със синдикатите, че тези пари до края на годината ще бъдат достатъчни, за да се увеличат с 10 на сто заплатите на администрацията на НЗОК, обясни пред журналисти Георги Георгиев, автор на предложението. По думите му ръководството на Касата заедно със синдикатите ще имат отговорността да разпределят тези средства пропорционално, според заслугите на персонала.

Прието беше и второто предложение на "Възраждане" - да отпаднат предвидените пари за ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурени лица и така общата сума за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност, се намалява от 120 000 000 лв. на 106 000 000 лв.

В същото време се увеличават парите за лечение на лица до 18-годишна възраст по Закона за здравето и на лица над 18-годишна възраст - от предлаганите от правителството 37 170 600 лв. на 51 170 600 лв.

Сега, след като се видя, че гласуваните за тази дейност през февруари 37 млн.лв, са недостатъчни и българите продължаваме да събираме капачки и да пращаме DMS, се прие увеличение с 14 млн лв. на средствата и те станаха общо малко над 51 млн лв. за годината, обобщи Петър Петров от "Възраждане".

Отхвърлено беше предложението на ДПС от резерва на НЗОК да бъдат предвидени 2 000 000 лв. за здравноосигурителни плащания за медицинското изделие "тотална зъбна протеза".