Представители на "Продължаваме промяната" не дойдоха на консултациите за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание при президента Румен Радев.

ПП трябваше да е първата парламентарна група, която да проведе разговори с държавния глава, след като тази сутрин Кирил Петков депозира оставката на кабинета в НС.

От президентството също потвърдиха, че е получено писмо от парламентарната група на "Продължаваме промяната", с което информират за невъзможност да участват в свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство, в съответствие с предварително съгласуваната времева рамка.

Предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената днес среща на президента с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

Малко по-рано от пресцентъра на партията заявиха, че консултациите с ПП при Радев ще се състоят след връщането на държавния глава от Мадрид, защото депутатите били на заседание на на бюджетната комисия в парламента.

Президентът започва днес разговори с всички парламентарно представени партии, като за днес са предвидени срещи още с ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. На 28 юни Румен Радев ще продължи консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Преди по-малко от седмица правителството на Кирил Петков беше свалено със 123 гласа "за" вота на недоверие, подкрепен от ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане".

Гласовете "против" бяха 116 - от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и шестимата независими депутати. "Въздържали се" нямаше.

Вотът бе исторически, тъй като е първият успешен за последните 30 години.

След консултациите държавният глава трябва да връчи мандат на на най-голямата парламентарна група ПП. Ако тя не успее да да състави правителство в 7-дневен срок, то следва втората по големина парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, която ще получи от президента своя шанс за втори опит за правителство.