Министър- председателят бе посрещнат с благодарности от миньорите на площада, на който в продължение на три седмици те протестираnха срещу досегашния собственик на мините Валентин Захариев. Миньорите благодариха на премиера Бойко Борисов за ролята му за успешно разрешаване на преговорите за продажба на минното предприятие. Премиерът коментира ред журналисти: "Затова са ме избрали хората- да ги спасявам".

Заедно с него на миньорския митинг в Мадан пристигна и новият собственик на Горубсо- Мадан Николай Вълканов. Той заяви пред журналисти, че придобиването на предприятието му струва около 30 млн. лв.

Група тарикати, покровителствани на времето от Костов, са взели цялата металургия в България, от "Кремиковци" до Горубсо. Това заяви Бойко Борисов, коментирайки причините за проблемите с некоректния работодател в маданските мини. Според премиера: "всички бели дойдоха от тази разбойническа приватизация", от 22 години грабене на тази държава. На времето са разпродали всичко и са го дали на хора, които буквално не могат да го управляват, смята министър-председателят. "Иван Костов раздаде навремето предприятията на толкова много хора и от него трябва да се търси отговорност", каза Борисов. На въпрос дали ще бъдат дадени ръководството и предприятието на прокуратурата, премиерът Бойко Борисов каза, че прокуратурата по закон може да се самосезира и ако иска, може да го направи.

Той заяви, че рудодобивът в Мадан се възстановява, а миньорите вероятно още от понеделник ще започнат работа.

По думите на премиера, не е било негова работа да се намесва в разрешаването на проблема, но след като е видял, че хората мизерстват, е променил решението си. "Помогнахме на хората, защото няма друга алтернатива в Мадан, няма какво да работят и с какво да изхранват семействата си", каза той.

Бойко Борисов подчерта, че е имал и друг вариант за изход от проблема с Горубсо- Мадан, ако не се е стигнало до продажба на дружеството. Вторият вариант е бил да се платят задълженията към миньорите от банката за развитие, но според премиера това не би било правилно, защото в бъдеще при всяка фалирала фирма би се искало подобно разрешение.

При преговорите снощи министър-председателят е заявил на Валентин Захариев, че ако не е съгласен да се разреши проблемът, ще трябва заедно да се изправят пред миньорите и да обяснят това. "Много усилия ни струваше", каза Бойко Борисов по повод благоприятното приключване на преговорите. Според премиера новият собственик е превел на работниците от Горубсо- Мадан днес 1.2 млн. лева за просрочените от месеци заплати.

Миньорите получиха днес сумите по банковите си карти, след като клонът на ДСК в Мадан работи извънредно в почивните дни, за да обслужи преводите.

В отговор на журналистически въпрос Бойко Борисов заяви убеденост, че се предвиждат промени относно концесиите. Има раздадени от 2000-2002г. концесии, без да плаща никой за това, допълни премиерът.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви пред миньорите, че е радостен от решението на проблема с Горубсо- Мадан. Това решение ви даде не само заплати днес, но и осигурява бъдещото добро управление на дружеството, което ще инвестира и ще развива рудника, заяви министър Добрев. По негови думи новият собственик на минното предприятие се е ангажирал от понеделник да започне работа по изпълнение на изискванията на Инспекцията по труда, да се купят каски, лампи, работно облекло, да се подобрят условията на труд в мините.

Предстои Горубсо- Мадан да направи споразумение с НАП за осигуровките, след което да се премине към прекратяване на процедурата за отнемане на концесията. Миньорите може би ще започнат работа още в първите дни на следващата седмица, прогнозира Делян Добрев.

Миньорите заявиха на Бойко Борисов, че именно той е разрешил проблема с досегашния собственик на Горубсо- Мадан. Рудодобивниците му подариха икона на Св. Георги Победоносец като знак, че в този регион няма омраза между етнически групи.

Мадан ще бъде отново възстановен, наново ще бъдете с вдигнати глави, каза пред миньорите новият им работодател Николай Вълканов.

Над 700 нови работни места ще бъдат открити през 2012 г. в Мадан, посочи той. Наясно сме какво ни чака и че сигурно „Горубсо Мадан” има още задължения, които никой не ги знае, но ние знаем как да се справим и сме доказали, че можем и ще го направим, каза Вълканов. За сравнение той посочи, че в „Горубсо-Златоград” миньорите не са имали забавяне на заплатите, дори понякога ги получавали по-рано. Със започването на работа в „Горубсо Мадан” смятаме да възстановим дейността и на рудниците „Върба”, „Печинско” и „Шахоница”, както и да подновим работата в обогатителната фабрика в Рудозем. По този начин ще се добива много повече оловно-цинков концентрат, ще се увеличи производството, а оттам и Брутният вътрешен продукт, допълни Николай Вълканов.

Късно снощи в икономическото министерство бе подписано споразумение с новия собственик на дружеството бизнесмена Николай Вълканов. Реалната собственост ще бъде на „Върба Батанци" АД, в което имат акции в КЦМ-Пловдив и „Минстрой". С това се сложи край на стачката на работниците, които протестираха повече от 20 дни и дори спряха децата си от училище, защото не могат да им осигурят дори джобни пари.

Вчера работниците от „Горубсо Мадан" заплашиха с гражданско неподчинение и блокада на пътища, ако казусът със заплатите им не бъде решен.

Трима инвеститори бяха проявили интерес към „Горубсо Мадан". Освен новият собственик на дружеството, преговори се водеха и с „Химимпорт" и Първа инвестиционна банка.