Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предаде Дарик радио. За промяната съобщи преди време финансовият министър Симеон Дянков.

До момента този срок беше една седмица, но не бяха записани в закона възможностите на данъчните за проверка при продажба на дадена фирма.

Според приетите промените НАП ще може да проверява не само фирмата, обявена за продан, но и купувача. Целта е по този начин да се предотврати прехвърлянето на фирми на неграмотни, болни и социалнослаби хора.

"Обществена тайна е, че фирми със задължения към бюджета прехвърлят собственост към други фирми или се освобождават от тези задължения чрез сливания, вливания и други начини, а като следствие от това социално слаби се оказват длъжници с милиони към хазната", коментира шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БГНЕС.

Миналата година се оказа, че пловдивчанин с онкологично заболяване в последен стадий е собственик на 17 фирми, които дължат 29 556 747 лв. данъци и осигуровки. Друг мъж пък, който живее в мизерия, е собственик на 11 дружества със задължения за 12 369 651 лева. 

Безработен мъж на 58 години от търновското село Балван пък станал шеф на фирмата за яхти на известните бизнесмени от Свети влас братя Диневи.
Нищо неподозиращият Иван Иванов се оказа крупен длъжник, тъй като фирмата дължи повече от 11 млн. лева към държавата и банки.