"Голямата гордост, голямата новина днес е, че инвеститорите в ИКЕА обявиха, че ще стартират до май, най-късно юни, първа копка на най-големия мол в София", съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев пред журналисти, цитиран от БГНЕС.

Инвеститори в проекта, известен под името „Саут ринг мол", са гръцката група „Фурлис", която държи правата за ИКЕА в няколко балкански страни, както и „Данаос Дивелъпмънт" на корабния магнат Йоанис Кустас.
Техните намерения са в мола да бъдат инвестирани над 100 млн. евро. Ще има над 3000 паркоместа, предаде Livenews.

ИКЕА са обявили намерението си на среща с Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова.
Миналата година Борисов направи първа копка на магазина на шведската компания за домашно обзавеждане на Околовръстното шосе.

"Заради планираното за септември откриване на първия хипермаркет на ИКЕА у нас част от ремонтирания участък ще бъде пусната предсрочно", каза още Плевнелиев след разговор с представителите на изпълнителя на строителните работи по шосето - „Главболгарстрой".

Инвеститорите заявили на срещата с премиера, че се чувстват не просто добре в България, а "екстремно добре".
"Честито на софиянци! Ще имат огромен нов комплекс, честито на всички, които живеят в тази зона", каза още Плевнелиев.

Досега в София има шест големи мола и няколко по-малки. Част от предвидените за строеж останаха незавършени, сред тях е и "Мол България" на едноименния булевард, който по проект трябва да бъде най-големият мол в страната.

"В момента, в който копаем, започват да идват изненадите – огромен водопровод 1300 мм, който не е на мястото, на което се очаква да бъде", каза още Плевневлиев, който инспектира рехабилитацията на Околовръстния път в участъка от "Симеоновско шосе" до жк. "Младост".
Той добави, че има други по-малки водопроводи, които липсват изобщо, защото в България от 50 години не всичко е нанесено в подземния кадастър. "Установяваме незаконно включване на комплекс от десетки къщи, които си произвеждат директно канализация и си изливат в дъждовната канализация на София", каза още министърът.

Проблем имало и с автокъща, която е в непосредствена близост до участъците, в които се извършват строителни дейности.
"Има огромната опасност всички тези скъпи коли буквално да се сринат долу", предупреди Плевнелиев.
По думите му всяка седмица ще се правят извънредни оперативки, докато не се решат проблемите.

"Главболгарстрой" ще се опита да финализира дейностите по изграждането на първия етап от участъка с 15 дни по-рано от предвиденото, т. е. на 15 септември, каза министърът.
Той се оплака, че в следващите два-три месеца със сигурност ще си скъсат нервите, докато се изпълнят инфраструктурните проекти по Околовръстния път.
Плевнелиев очаква софиянци да се отнесат с разбиране към строежа на шосето, "за да не се наложи да плуват пак по него".

На сегашния път към лифта "Симеоново" пък ще се изгради новият пътен възел с кръгово движение, от който ще има нова връзка към бул. "Климент Охридски" и ул. "Бистришко шосе". Това ще стане поради проблеми с отчуждителните процедури.