Изминахме един дълъг път от 11 октомври м.г., когато издадох заповед работна група да изготви тази наредба, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".

С нея се разрешават директни доставки на сурово краве, овче, козе и биволско мляко от фермата и от млекомат, непастьоризирано, а само охладено до 4-6 градуса и до 24 часа от млеконадоя; пчелен мед – от базари, тържища, пазари и обекти за търговия на дребно, собственост на фермерите, както и до общинските пазари; прясна и охладена речна и морска риба; месо от заклани във фермата домашни птици и зайци от фермата – до обект за търговия на дребно, собственост на фирмата; отстрелян дивеч и месо от дивеч.

Единственото изискване е всички обекти за търговия на дребно, които получават директни доставки, да са разположени в същата административна област, в която се намира фермата. Изключение ще има само за дивеча, тъй като ловните стопанства обикновено се простират в няколко административни области.

„Това е нещо, за което настояваше браншът от дълго време и бяха необходими усилия, за да бъде убедена Европейската комисия. И към момента има ресторанти, които предлагат домашен суджук, прясно сирене или дивеч. Всичко това досега не беше регламентирано. Искаме просто да се сложи ред и да бъде регламентирано и да бъде вкусно, повярвайте ми наистина е по-вкусно”, каза  Найденов.
Той пожела на добър път на тази наредба, която по думите му е и „опит за съживяване на традиционния български вкус”.

Министърът представи млекомат, който за пръв път е зареден със сурово мляко, както и яйца, които нямат печати - взети директно от фермата. Той изтъкна, че ако с тези продукти бъде направена баница, тя ще бъде много по-вкусна.