Това каза пред журналисти в Бургас световноизвестният полски икономист Лешек Балцерович, предаде БТА.
Той заяви, че страните с валутен борд трябва да поддържат ниско ниво на задълженията си. Според Балцерович, в ситуация като днешната е по-добре да се ограничават разходите, а не да се вдигат данъците. Професорът смята, че удължаването на пенсионната възраст е важна и необходима реформа, която трябва да се случи и в България.

Посещението на проф. Балцерович в България е по съвместната покана на Посолството на Полша в България и Гражданска инициатива „Справедливост”. Той изнесе в Бургаския свободен университет публична лекция на тема: „Фактори, определящи стопанския растеж”.

Лешек Балцерович е икономистът, измислил и въвел "шоковата терапия", която успешно извади Полша от нейната постсоциалистическа криза. Безпрецедентната стабилизационна програма на проф. Балцерович, насочена към макроикономическия баланс на полската икономика, и преди всичко овладяването на хиперинфлацията, ликвидация на масовите дефицити и оптимизация на бюджета, беше въведена от правителството в много бързи срокове.
На критиките по повод изключително бързите темпове на промени и свързаната с това социална цена професорът дава следния отговор: „Има само два начина за правене на реформи – бързо и много бързо”.

В резултат на плана "Балцерович" двадесет години след началото на промените Полша стана еталон за успешна икономическа трансформация. Днес Полша е и единствената страна в Европа, която бе „подмината” от развихрилата се световна финансова криза, реализирайки икономически ръст на фона на срутващите се други икономики.