БСП отново повдигна въпроса за държавно участие в стратегически предприятия, в ЕРП-та, АЕЦ Белене. По повод това Дир.бг потърси за интервю икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

-  Г-н Станчев, БСП днес отново заяви, че желае одържавяване в ЕРП-та, както и АЕЦ "Белене". Трябва ли държавата да се намесва в ЕРП-та?

- Първо това е почти невъзможно да стане. Второ е безмислено. Почти е невъзможно, поради една много проста причина, трябва да се обяви изкупуване, трябва да се създаде специално дружество, което да се занимава с това, тъй като по европейското законодателство една компания, примерно като НЕК, не може да произвежда електричество и да управлява и електроразпределението. Т.е. трябва да се създадат специални компании, които да бъдат капитализирани и те да изкупят активите на действащите електроразпределителни дружества, което вероятно ще бъде много скъпо, вероятно ще трябва да се покрият и евентуалните задължения по дела, по които всички ЕРП-та в момента водят, защото това ще бъде искане на собственика. Средната цена при приватизацията на едно ЕРП беше някъде около 250 милиона евро.

Ако се вземат предвид инвестициите, да се компенсират приходи за бъдещи периоди, да се покрият разходи по дела, които всички ЕРП-та водят срещу НЕК в България и извън страната, тогава ще се окаже, че общата сума за изкупуване на ЕРП-та би била на равнището на 2,5 милиарда евро, а може би и повече.

При сценарии дори и да се купуват контролни пакети, то това е свързано с разходи. Ако се купи 1/3, разделяте 2,5 милиарда евро на три и ще видите колко би струвало това.

Другото нещо, което е много важно, то е микроикономическо - участието на държавни предприятия в тази работа предполага и особени разходи на изпълнителната власт не само за капитализирането, но и съответно управлението, назначаването на хора в тези дружества и надзора над тях. Няма никаква икономическа логика.

И последно, но по значение, тогава когато има чувствителен дял в икономиката от държавни предприятия възниква изкушението техните активи да се управляват по начин, по който е много подобен на случая "КТБ".

Четвъртият много важен аргумент е, че тези политики в областта на ценообразуване се водят от създаването на държавния регулатор досега. И ще бъде още по-голямо изкушение когато има държавно предприятие, да се водят лоши политики, за да се постигат социални цели.

- Има ли сега държавата достатъчно лостове, чрез които може да контролира ЕРП-та, както твърдят от ГЕРБ?

- Да, така е в общи линии, така е и по Закона за енергетиката, така е и по Правилника на работа на държавния регулатор КЕВР.

- БСП настоява за държавно участие в обекти със стратегическо значение ...

- Обектите със стратегическо значение всички бяха принудени да си преместят сметките в една банка, която след това беше ограбена. Ще имате същото изкушение, само че понеже става дума за електричество, то тогава ще има и други изкушения като постигане на социални цели. Заради поддържането на изключително ниски цени на електроенергията, които са предизвикали загуби на ЕРП-та, страната ще бъде осъдена. Политиката на регулатора на поддържане на изключително ниски цени не покриват инвестициите в ЕРП-та. И второто нещо, за което ЕРП-та ще осъдят България, е нарушаването на приватизационния договор, който предвиждаше либерализация на пазара от преди 2007 г. Поддържането на такава политика, която беше водена особено 2013 г. - 2014 г., ще бъде основно изкушение при наличието на съществена държавна собственост в тези дружества.

- Възможно ли е КЕВР да спре сделката за ЧЕЗ?

- Не. Няма правно основание да се извърши това. Няма как това да стане по закон.