Парламентът отхвърли с 63 гласа "за", 125 "против" и 3 гласа "въздържал се" предложението на "БСП за България" за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Два часа и половина депутатите дебатираха по искането за оставка, което при гласуването беше подкрепено само от БСП.

От левицата поискаха освобождаването на Иван Иванов заради негово изказване в парламента, в което той отказал да изпълни задължението си в Закона за енергетиката - регулаторът да се произнесе по сделката за ЧЕЗ, и нарекъл въпросния текст "бланкетен".

От БСП посочиха, че става дума за нежелание на изпълнителната власт и на КЕВР да си изпълнят законовото задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ, зад която стоят частни интереси, подкрепени от правителството на Бойко Борисов.

"Иван Иванов недопустимо наруши служебните си задължения и трябва предсрочно да прекратим пълномощията му като член и председател на КЕВР". Това заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов при представянето на предложението в пленарна зала.

От ГЕРБ обвиниха БСП, че упражнява политически натиск върху КЕВР с тези 200 хиляди подписа срещу сделката за продажба на ЧЕЗ. Те посочиха, че промените в Закона за енергетиката не работят без конкретни критерии и именно това е казал Иван Иванов от парламентарната трибуна.

Те посочиха, че промените в Закона за енергетиката не работят без конкретни критерии и именно това е казал Иван Иванов от парламентарната трибуна.

Според "Обединени патриоти" освобождаването само на председателя на КЕВР няма да доведе до промяна на политиката на регулатора, който е колективен орган. Тя ще продължи пак да обслужва монополите в енергетиката, най-вече чужди, коментира председателят на групата Волен Сидеров. Той предложи промени в Закона за енергетиката, с които да се редуцира състава на регулатора и да бъде избран нов.

От ДПС коментираха, че не може без критерии да се прилага законът и искането за освобождаване на Иванов е политическо. Отговорността за приемането на изменението в закона е на НС, без ДПС. Ние не бяхме съгласни и не гласувахме, посочи Рамадан Аталай. Всички вкупом влязохте в чувала, коментира той. Според него най-слабият във веригата, когото БСП можели да атакуват, се е оказал Иван Иванов.

Според "Воля" след поправката в закона, патриотите е трябвало да внесат и съответните критерии за произнасяне на КЕВР. Нека всички да си признаем, че това, което сме гласували, е една поправка, която няма как да работи и да не си измиваме ръцете с КЕВР, призова Пламен Христов.

Искрен Веселинов /ОП/обясни, че са предложили текстове, които да доразвият логиката на закона, но идеята на специалната комисия за контрол на КЕВР е била тези текстове да се обсъдят в Министерството на енергетиката. Законът трябва да се изпълнява, въпросът е дали е дошъл моментът да се изпълнява, коментира той. Докато не се стигне до сделка, Комисията не би следвало да се произнася, смята Веселинов.

Делян Добрев /ГЕРБ/ коментира, че от ГЕРБ са гласували този текст от Закона за енергетиката, за да угодят на опозицията. Той посочи, че днешното искане за оставка на Иванов е продължение на натиска с подписката, внесена в КЕВР. Той попита Драгомир Стойнев от левицата дали се е подписал срещу сделката за ЧЕЗ. Писмено сте поискали от регулатора да не дава съгласие за разпореждане с имуществото на ЧЕЗ, коментира Добрев.

В отговор Драгомир Стойнев /"БСП за България"/ посочи, че председателят на регулатора е дал това листче на Добрев, за да може да го атакува от трибуната. Виждаме перфектно взаимодействие между управляващите и една независима институция, коментира той. По думите му това още повече показва, че председателят изобщо не е независим, а е зависим от управляващите.

ГЕРБ управляват, за да угодят на опозицията - интересна теза, която заслужава внимание, отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й най-накрая опозицията е получила признание. Тя отбеляза, че вчера работодателските организации и операторите в енергетиката са застанали като един в защита на Иванов, но това не се споменава. "200 хиляди българи да си кажат свободно мнението е натиск, политическа партия да поиска изпълнение на закона е натиск, а онези, чиято печалба зависи от решенията на КЕВР, да се произнасят по този спор и да защитават КЕВР, не е натиск", коментира тя.

 КЕВР е напълно независим орган и това беше заявено от мнозинството в Народното събрание и в нарочно писмо на ЕК, за което беше споменато по време на дебата в пленарната зала, заяви в кулоарите на парламента председателят на регулатора Иван Иванов след като ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС не подкрепиха исканата му от ПГ на "БСП за България" оставка като председател на комисията.

От страна на политически сили единствен опит за натиск беше този, който днес видяхте в пленарната зала, уточни той, но беше категоричен, че няма да вземе отношение по изказаните в дебата мнения.

Иванов припомни и подкрепата, която е получил едновременно от българския бизнес, който твърдо настоява да не бъдат повишавани цените на електроенергията, топлоенергията и природния газ, и от енергийните дружества, които обратно - искат скок на тези цени. Това, че и от двете страни се получава подкрепа за комисията, означава, че ние наистина намираме балансираните решения, които да бъдат в интерес на обществото преди всичко, обобщи председателят на КЕВР.

Той не се притеснява, че БСП са внесли сигнал в прокуратурата срещу него заради отказ да изпълнява задълженията си.

"Искането за произнасяне, внесено от прокуратурата като обжалване цената на природния газ миналата година, на двете последователни нива на ВАС беше отхвърлено. Отхвърлени са исканията и за цената ВиК услугите вече в 6-7 области. Няма решение на съда, осъдително по отношение на КЕВР и ценовите й решения от последната година", подчерта още Иван Иванов.