Да започнеш деня си с чаша се оказва вече лукс, защото цената му се повиши рязко. То стана по-скъпо за европейците отколкото за хората в други части на света, съобщи австрийският телевизионен канал ORF.

Цената на кафето в България е нараснала с 20,5% за година. Това е повече от средния ръст за страните от ЕС с 16,9%, разкриват данните на Евростат до края на август. Статистическата служба прави сравнение със същия месец на миналата година. В нейното съобщение се посочва: "Последните повишения на цените може да превърнат този сутрешен продукт в почти луксозна стока".

Кривата на инфлацията при кафето в ЕС. Графика: Евростат

Цената на прясното пълномаслено мляко, което е подходящо за капучино и лате макиато, също е била средно с 24,3% по-висока. А тази на прясното нискомаслено мляко се е увеличила с 22,2%.

В България цената на прясното пълномаслено мляко скочи с 24,1% за година.

Ние сме сред страните от ЕС с най-голямо покачване на цените на захарта. Най-голямо е поскъпването на шекера в Полша. Инфлацията там е двойна (+109,2%), след Полша се нареждат Естония (+81,2%), Латвия (+58,3%) и България (+44,9%), сочат данните на Евростат.

Цените на захарта през август в ЕС се повишиха с 33,4% на годишна база, което оскъпява още повече една чаша кафе.

По данни на Евростат най-голям скок на цените на кафето на годишна база е отчетен във Финландия - 43,6%, а в Унгария цените на пълномасленото мляко са се увеличили с 51,7%.

При кафето най-малко е поскъпването в Италия (+6,6%).

Цените на пълномасленото мляко се повишиха особено рязко в Унгария (скокът е с 51,7 процента), Литва (увеличението е с 46,8 процента) и Хърватия (оскъпяването е с 43,5 процента). В Германия например нискомасленото мляко е поскъпнало с 30,6 процента спрямо август 2021 г.

Още по-висока е ценовата надбавка за захарта в ЕС, без която мнозина не могат да пият кафето си. Тя струва 33,4 процента повече от 2021 година. 

При захарта движението на цените е в много по-широки граници, сочат данните на Евростат. Има 10 страни, в които ръстът на цените е под 10%. Сред тях са Австрия (+1,9%), Швеция (2,1%) и Германия (+2,3%).

Най-високи нива на инфлация на кафето в ЕС. Графика: Евростат

В заключение Финландия и Литва регистрират най-голямото увеличение на цените на кафето съответно с 43,6% и 39,9%, следвани от Швеция и Естония.