Проверени са терените около 52 язовира. Издадени са 243 забрани за ползване и 43 заповеди за спиране на строителството, обясни той, цитиран от БТА.

Най-големите нарушения са около язовир Ивайловград, където миналата година бе открито незаконно митничарско селище. От 195 проверени обекта при язовира 169 са незаконни и за тях ще бъдат издадени заповеди за премахване.
На второ място е язовир Кърджали - със 130 незаконни обекта от общо 159, а на трето е язовир Искър - от 329 обекта 103 са незаконни.
Плевнелиев каза, че нито кметовете, нито архитектите, са сигнализирали за незаконните обекти на яз. Ивайловград, предаде "Фокус".

Той отбеляза, че до април ще се даде възможност на собствениците да предоставят документи за законност на строителството. През май ще се издадат актове за събаряне.
За момента имало само констативни протоколи за премахването на обектите.
 
Министърът предупреди, че с премахването на строежите по язовирите ще има много отпадъци.
Кметовете на общините са длъжни да почистят площадката на строежа и да извозят строителните отпадъци. Кметовете, които не спазят задълженията си, ще бъдат санкционирани от ДНСК.
Държавата не прави никаква разлика между барака, многоетажна къща, комплекси и хотели, ако е незаконно, каза Плевнелиев.
През декември ДНСК махна бунгало от 27 кв. м до яз. Искър, което се оказа собственост на възрастно семейство.

Проверка на ДНСК е установила, че има законни постройки в самите чашки на язовирите. Това строителство не е разрешено, но до 2003 г, е имало законови вратички такива сгради да бъдат узаконени.  Обектите обаче не могат да бъдат съборени, тъй като се оказват законни, обясни ръководителят на ДНСК инж. Милка Гечева.
Гечева каза, че при проверката са установени 8-9 сгради, застроени от `80-те години, които попадат в санитарно-охранителната зона, но по смисъла на Закона за устройство на територията не са незаконни. Сред законните обекти са три вили, които попадат в санитарно-охранителна зона, пояс първи. Те имали документи за собственост и одобрени строителни планове, издадени разрешения за строеж.

"Тези строежи са в нарушение на Закона за водите и на Закона за опазване на околната среда, но не могат да бъдат квалифицирани като незаконни по смисъла на Закона за устройство на териториите. От ДНСК не могат да бъдат предприети действия за тези строежи преди по някакъв начин техните строителни книжа да са обезсилени", обясни Гечева. Този проблем трябвало да се решава от собственика на язовира и е извън компетенциите на ДНСК.

Целта не е да отчитаме дейност и да правим специални атаки срещи нарушители. От тези язовири зависи питейната вода, напояването, цялата икономика на страната. Много е важно опазването на водите на тези язовири”, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова. 
Тя изтъкна, че Министерството на околната среда ще издаде предписание да се построят пречиствателни станции на тези обекти, ако се установи, че отпадните води от тях застрашават качеството на питейната вода.
"Навсякъде, където е констатирано с попивни ями, съответно са дадени предписания да се превърнат в изгребни ями. Попивните ями са без дъно, а другите са от бетон и съответно фекалните води се изгребват и в пречиствателни станции. Има договори, където се извозват съответните води", обясни Караджова.

Последна актуализация в 13,40 ч.