Възстановяване на отделните страни в региона ще е твърде неравномерно, обяви днес Международният валутен фонд (МВФ).

"В нововъзникващата пазарна Европа растежът на икономиките, чието забавяне бе много слабо (Полша), и страните, чиито домакинства и банки посрещнаха кризата с относително стабилно финансово положение (Турция), вероятно ще продължат да укрепват, подпомогнати от нормализирането на международната търговия и на капиталовите потоци",отбелязва МВФ.

"Въпреки това страните, които преживяха нетраен икономически бум (България, Латвия), или пък страните, чиито държавни и частни финанси (Унгария, Румъния) са уязвими, най-вероятно ще се възстановяват по-бавно", допълва Фондът в шестмесечния си доклад за световната икономика.

"Кредитирането нараства отново в редица страни с нововъзникващи пазарни икономики с изключение на държавите в Източна Европа, които бяха силно засегнати от кризата", уточнява МВФ, цитиран от АФП. "Ако не бъдат взети никакви мери, то може отново да се породи напрежение във финансовия сектор, включително и в нововъзникващите пазарни икономика в Европа чрез търговските и банковите трансгранични потоци и това би имало значително неблагоприятно въздействие върху реалния бизнес", предупреждава МВФ.

Той  включва в категорията Европа на нововъзникващата пазарна икономика Централна Европа без Словакия, Словения и Чехия, и включва към нея Турция, уточнява БТА.

Турция се очаква да оглави тази година растежа с увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) със 7,8 на сто, който обаче ще забави темпото си до 3,6 на сто през 2011 година, според прогнозите на Фонда. На второ място е Полша, единствената страна от ЕС, която през 2009 година отчете растеж, достигнал 1,7 на сто. За тази година Фондът очаква полската икономика да нарасне с 3,4 на сто и 3,7 на сто през 2011 година.

Румъния, Хърватия и Латвия вероятно ще отчетат свиване на икономиките си тази година и ще се възстановят през 2011 година.

Фондът повиши прогнозите си за еврозоната, но преразгледа към понижение предвижданията си за САЩ. Той предупреди за "големи рискове" пред възстановяването на американската икономика и намали значително прогнозите си за растежа й.
В доклада си за перспективите пред световната икономика МВФ пише, че Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ трябва да нарасне с 2,6% тази година и само с 2,3% догодина. Сред страните, включени в доклада на МВФ, най-занижени са прогнозите за САЩ, отбелязва БГНЕС.
Възстановяването вече е "на път да се забави заради нарастващия дълг на страната и продължаването на несигурността".

За еврозоната МВФ прогнозира нарастване на Брутния вътрешен продукт с 1,7% тази година спрямо 1% през юли. Прогнозата съответства с тази на Европейската комисия, която също предвижда растеж от 1,7% в еврозоната през 2010 г. Институцията предупреди, че възстановяването ще бъде умерено заради бюджетните затруднения и призова за реформиране на пенсионните системи, въпреки недоволството, което то поражда.