Тест от проверка на регионалното министерство на асфалта на АМ "Тракия" на 2-ри и на 3-ти лот донесе министър Иван Шишков. На масата той показа т.нар. "ядка" - специално изкопана част от пътя, която трябва да покаже реалното съдържание на настилката.

"Тогава проверката установи, че липсват между 12 и 17% от земната основа на АМ "Тракия". По-лошо е положението на 3-ти лот - там липсват по-големи сегменти. Тази ядка от асфалта показва следното - по проект асфалтът трябва да е 220 мм трите пласта на настилката. Проверката показа, че асфалтът е между 185 и 190 мм, което е по-малко от 220 мм. Липсват 30 мм (3 см) в асфалта, но спрямо целия път заедно със земната основа липсата...", каза Шишков, цитиран от NOVA.

Министърът уточни, че недостигът от 12 и от 17% e в различните лотове.

"Стойността на двата участъка бе около 133 млн. лева. В тази цена влизат и мостове, съоръжения. Едната фирма е гръцка - където липсват 17%, а в участъка, строен от българска фирма, липсват 12%", уточни регионалният министър Иван Шишков.

Проверката е инициирана от МВР, уточни служебният регионален министър. Според него трябва основен ремонт и на 3-ти, вероятно и на 2-ри лот. Проверката показва, че пътят няма параметрите, заложени по проект.