Спад има във всички големи градове, включително и в морските курорти, показват данните на Агенцията по вписванията, цитирани от БТА. За столицата, Варна и района около Самоков, където е Боровец, сривът е с около 50 процента. От "Райфайзен имоти" обявиха, че сделките в страната са намалели средно с 42 процента, докато в София спадът е с 58 на сто. Разминаването с данните на агенцията се дължи на факта, че тя отчита и довършващите се сделки с имоти, които се купуваха масово на зелено допреди две години. С пускането в експлоатация на готовите сгради тези сделки се финализират, коментират от агенция "Имоти БГ". Само нотариусите и съдиите по вписванията все още имат работа, докато брокерите много трудно сключват нови сделки, оплакват се от агенцията за недвижими имоти "Виктория Пирин инвест".
Националното сдружение на общините отчете двоен спад на сделките с имоти средно за страната на базата на постъпленията в местните бюджети. Според кмета на Велико Търново Румен Рашев приходите са се сринали с над две трети, а по данни на агенцията сделките са намалели с 40 процента. Информацията на Столична община се покрива с тази на Агенцията по вписванията - спрямо 59 млн. лева за първото шестмесечие на миналата година сега са събрани 30 млн. лева, коментира Минко Герджиков, и.д. кмет на столицата. Възбраните върху ипотекираните имоти са се увеличили с 36,6 процента за първите месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на агенцията. В същото време броят на новите ипотеки е спаднал близо три пъти до 14 хиляди.
Повечето от брокерите се надяват в края на годината банките да започнат отново да отпускат кредити за покупка на апартаменти. От банките отчитат ръст от 10,8 процента на клиентите с доходи между 750 и 1500 лева, които са теглили заеми. Към края на годината обаче се очаква да се увеличава броят на лошите ипотеки и банките ще трябва да се освободят от тях, преди да отпускат нови кредити.
Търсят се кредити за двустайни апартаменти на цени между 30 000 и 50 000 евро, твърди изпълнителният директор на "Кредит център" Тихомир Тошев. Теглят се заеми между 15 и 25 хиляди евро, а останалата част от покупката се финансира със собствени средства. Вноските по тези заеми са поносими за повечето семейства, дори и при високите лихви в момента. При потребителското кредитиране интересът се запазва, но той е в доста по-малки обеми от предишните години, което важи и за ипотечното кредитиране. Повечето хора се страхуват да теглят кредити заради несигурните им доходи в кризата, коментираха за БТА експерти. Причина за срива на пазара е не само кризата. За падането на цените съществено влияние оказват също и презастрояването и свръхпредлагането. Сделките с ваканционни имоти в Банско са намалели с 90 процента в сравнение с пика от 2006-2007 г. Освен при сделките има спад и в цените на имотите с около 60 процента квадратният метър. Сега той върви по 680-700 евро, а преди е бил 1200 евро. Спадът в Банско е огромен, защото хората разчитаха на английски купувачи, които в момента имат проблеми заради финансовата криза, коментира Константин Бобчев, управител на Home for you. В Боровец и Пампорово спадът на цените е по-нисък, но сделките също са в застой. По подобие на "Златни пясъци" хубавите апартаменти в хотелите се продават. Така сградата не е нито хотел, нито апартаментен комплекс. Но тези опити не са много сполучливи и предприемачите предпочитат да търсят купувач за целия хотел.
Сделки обаче почти няма. Практически всички сделки се правят след сериозни преговори и когато се достигне до сваляне на цената. Сега в най-неизгодна ситуация са недовършените имоти. Собственици, които свалят цените с 50-60 процента ще са на тотална загуба, твърдят експерти.
Кризата сваля и цените на наемите. От февруари досега наемите на гарсониерите и двустайните жилища са паднали с около 15 процента, показва справка в сайта за недвижими имоти imot.bg. Така натрупаното снижение за последните дванадесет месеца от миналия август достига почти 30 процента. Заради кризата банките отказват да отпускат ипотечни кредити за жилища в начален етап на строеж, коментира Тихомир Тошев от "Кредит Център". Според него заем за покупка на имот може да се получи, ако е готов поне грубият строеж на сградата. Тошев е категоричен, че цените на имотите ще продължат да падат поне до края на годината. Тенденцията банките да отказват кредити за покупката на имоти "на зелено" вероятно ще продължи и догодина.