Тогава ще завърши изграждането на Националното хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци в близост до АЕЦ "Козлодуй", в което в продължение на 60 години, до 2075 година, ще можем да депонираме отпадъци и да ги съхраняваме безопасно след това в продължение на 300 години.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, в чието присъствие бе подписан договор за разработване на технически проект и анализ на безопасността на съоръжението. Подпис под документа поставиха мениджърите на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" и на консорциум от международния консултант "Уестингхаус Илектрик Испания" (Westinghouse Electric Spain) в партньорство с DBE Technology, Германия и ENRESA, Испания, съобщиха от МИЕТ, цитирани от БГНЕС.

В хранилището ще бъдат инвестирани 120 млн. евро по Международния фонд "Козлодуй".

Привлекли сме едни от най-силните компании в този сектор, които спечелиха конкурса за проектиране на съоръжението с най-добра оферта като качество и цена. Разчитаме на тяхната експертиза и опит, за да имаме сигурно и надеждно хранилище, съобразно всички ядрени и екологични стандарти, допълни министърът. Избраната технология е най-модерната в момента. Ще се изгражда многобариерно съоръжение от модулен тип, което позволява последователно изграждане на отделните елементи и постепенно да увеличаване капацитета на хранилището, според нуждите за депониране. Ще се строи отговорно и качествено, с изключително строг контрол, така че всички да са спокойни за природата и здравето на хората в региона, категоричен е Трайков.

"С изграждането на Национално хранилище за погребване на ниско и средно радиоактивни отпадъци България ще изпълни критериите на Международната агенция за атомна енергия за устойчиво управление на радиоактивни отпадъци и ще продължи традицията да бъде добър пример в управлението на ядрени съоръжения", подчерта министър Трайков.