Пикът на цените на храните бил през март
Повишававането на индекса на тържищните цени (ИТЦ), което се наблюдава от началото на годината, се запазва до втората седмица на март, когато стойностите се стабилизират на ниво от 2.000 пункта.
Това е най-високото ниво на индекса до момента. След достигането на този пик, през следващите седмици на март стойностите се стабилизират, кривата бавно тръгва надолу и в края на март индексът е на ниво от 1.9882 пункта, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, на която се позова БТА.
Спрямо същия месец на миналата година цените на по-голяма част от хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта (52%), олиото (48%) и брашното (49 на сто).
През март 2011 г. в сравнение с март 2010 г. са отчетени значително по-високи цени на картофите, чесъна и зелето (около 71 на сто) и по-ниски стойности на цените на оранжерийните краставици (10%) и на яйцата (30%).
Анализът на ДКСБТ на движението на цените през март за последните пет години показва, че въпреки трайната тенденция на поскъпване на хранителните продукти, повечето от тях, с изключение на захарта и млечните продукти, остават под нивото от 2008 г.
Спрямо същия месец на миналата година цените на по-голяма част от хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта (52%), олиото (48%) и брашното (49 на сто).
През март 2011 г. в сравнение с март 2010 г. са отчетени значително по-високи цени на картофите, чесъна и зелето (около 71 на сто) и по-ниски стойности на цените на оранжерийните краставици (10%) и на яйцата (30%).
Анализът на ДКСБТ на движението на цените през март за последните пет години показва, че въпреки трайната тенденция на поскъпване на хранителните продукти, повечето от тях, с изключение на захарта и млечните продукти, остават под нивото от 2008 г.
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО