Причината за поскъпването е драстичното увеличение в цените на суровините за производството на хляб, както и ръстът в цените на горивата, обясни тя пред Дарик радио.
Част от хлебопроизводителите обмислят вместо да вдигат цената на хляба – да намалят грамажа на продуктите си

Възможно е поскъпването да бъде по-голямо т 15-20% при различните производители, каза Кукушева и допълни, че това може да се случи при “тези, които стоят зад стоката, която произвеждат и за тези, които произвеждат продукти с определено качество”.
 
На въпрос в рамките на какъв период се очаква да се натрупа един подобен процент на поскъпване, за да не е непосилно за хората, Кукушева отговори, че според нея до края на месеца поскъпването ще бъде факт.
На места хлябът може и да не поскъпне, но в този случай клиентите ще бъдат изненадани с намален грамаж на насъщния.
 
“Масовият вид хляб е между 700 и 800 грама. Възможно е хлябът да се движи в рамките на 580 до 650 грама, за да не се налага драстично поскъпване. Говорим за намаление на грамажа в рамките на 50-60 грама”, каза тя.
Според Кукушева пазарът, на който даден производител реализира стоката си, ще определи кой от двата похода ще бъде предпочетен – дали скок в цената или намаляване на грамажа на хляба.