Финансовите министри от Еврозоната взеха очакваното решение на видеоконференция, след като гръцкият парламент одобри пореден пакет от мерки за строги икономии, уточни ДПА.

ЕС осигурява 8,7 милиарда евро по този заем, който е част от 110-те милиарда евро, договорени по силата на тригодишния спасителен план заедно с Международния валутен фонд.

Доверието в Гърция е укрепено с обявеното днес деблокиране на петия транш от заемите, отпускани от еврозоната и Международния валутен фонд, се посочва в комюнике на гръцкото финансово министерство, цитирано от световните агенции.

"Това развитие укрепва международното в страната", отбеляза финансовият министър Евангелос Венизелос, допълва БТА.

Международният валутен фонд приветства решението на Европа за оказване на помощ за спасяването на Гърция от дефолт, след като финансовите министри от еврозоната дадоха зелена светлина за предоставянето на поредния транш. „Ние приветстваме решимостта на еврогрупата да осигури пълното финансово покритие на икономическата програма на Гърция”, заяви говорителят на МВФ Каролин Аткинсън, съобщи "Фокус".

Новият спасителен план за Гърция може да бъде финализиран до есента преди плащането на следващия транш по първия план, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Преди два дни гръцкият парламент прие закона за реализиране на мерките за икономии, който ще даде възможност на страната да продължи да получава кредитна подкрепа от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Рамковият закон за реализиране на реформите предвижда създаването на агенция за приватизация, която трябва да търси купувачи на гръцките държавни компании и инфраструкура. Ще бъде опростен редът за продажба на държавни земи и недвижимости. Ще бъдат направени бюджетни съкращения, ще бъдат орязани заплати и социални разходи и ще бъдат повишени редица данъци.
Общият ефект от плана е 28 млрд. евро.