Фискалният резерв са спестяванията на държавата и от него се изплаща държавния дълг, а също така при липса на другото финансиране с него се покрива бюджетният дефицит.

 „Искам да помоля, с цялото ми уважение към някои опозиционни лидери, които иначе се докачат много, когато говорят на тема фискален резерв, да им напомня, защото може би по времето, когато са били премиери, не са имали време да четат, затова ще им повторя, че по европейските програми, ние първо даваме пари, взимаме ги от резерва и някъде след три месеца от Брюксел ни връщат", обясни Бойко Борисов. Той говори по време на церемонията по завършване на пробива на тунела за метростанция 8 пред ЦУМ, предаде агенция КРОСС.

По думите на премиера, през последните дни по тази схема са възстановени над половин милиард лева във фискалния резерв. „Това са средства, които предварително сме разплатили, за да не спират строежите в София и страната. Просто им обяснявам, че така се процедира по принцип, когато работиш по европейските програми и фондове. Но те нали бяха спрени, така че е разбираемо, затова им обяснявам защо става така простичко и ясно. Иначе Дянков може и по-сложно да им го обясни", заяви Бойко Борисов.

Миналата седмица  лидерът на БСП обърна внимание, че Международният валутен фонд е настоял българското правителство да възстанови нивата на фискалния резерв. "За две години половината от него бе профукан", каза Станишев. По думите му, от 8,2 милиарда лева фискалният резерв е намалял на 4,5 милиарда лева.

По последни данни на БНБ по сметката на правителството и бюджетни организации към 17 юни има 4.8 млрд. лв. Но само седмица по-рано парите на хазната при БНБ са били 4.14 млрд. лв., така че в действителност имаме сериозно увеличение.  Спрямо 18 юни 2010 г. обаче се запазва намаление с близо 1 млрд. лв.

Освен това обаче известни суми се държат и по сметки при търговските банки. Затова по-меродавното число е това, което обявява МФ в края на месеца. Така по последни данни фискалният резерв е бил 4.68 млрд. лв., включително около 600 млн. лв. в банките.