Между 45-55 на сто от енергията на Гърция в момента се произвежда от възобновяеми източници. Това каза Джордж Кремлис, бивш главен съветник на гръцкия министър-председател по въпросите на енергетиката, околната среда, климата и кръговата икономика и почетен директор към Европейската комисия по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави, а Джордж Кремлис се включи в сесията "Устойчивият преход като конкурентно предимство в страните от ЦИЕ - голямата картина".

"Ние сме първи в света по такъв показател и се надявам след изборите в неделя да продължим да развиваме кръговата икономика", уточни Кремлис по повод процента от възобновяеми източници в енергийния микс на Гърция.

"Заедно с Румъния по инициатива на България можем да засилим сътрудничеството в региона, да отворим вратите на ЕС към Западните Балкани и да изградим нова архитектура спрямо новите предизвикателства. Такива са климатичната криза, която се влошава от войната, и кризата в продоволствието, която се появи след световната ковид пандемия", каза още Кремлис.

По негови думи моделът на Гърция за зелен преход е добра практика заради пионерския климатичен закон, който се опира на климатичното законодателство на ЕС и цели намаляване на вредните емисии с 80 процента до 2040 г.

Кремлис каза още, че южната ни съседка има цели дни, в които електричеството на страната се покрива изцяло от възобновяеми източници - слънце, вятър и вода. По негови думи амбициозният преход се дължи най-вече на частния сектор, подкрепен от държавата. "В момента подкрепяме проекти за съхраняване на вятърна и слънчева енергия, и този тип инвестиции получават над 70 облекчения от правителството и съфинансиране от европейските фондове", съобщи той и допълни, че Гърция следва плана за кръгова икономика, която стимулира зеления преход и климатичната неутралност.

"За нас е важно да 2028 г. изцяло да закрием използването на лигнитни въглища, защото имаме само една планета и не можем да си позволим да я унищожим", коментира Джордж Кремлис.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.