Наводненията в България от последните дни показаха колко важно е да ускорим усилията си за справяне с климатичните промени. Ако не го направим, все по-често ще се изправяме пред такава негативна тенденция, касаеща влиянието на природата върху нас.

Това каза еврокомисарят за "Сближаване и реформи" Елиза Ферейра в рамките на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден Green Week 2023. Той се организира за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news, като днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави

"Преди година посетих България и имах удоволствието да се изправя пред вас лично на тази конференция за Зеления преход. За мен е удоволствие да разбера, че конференцията се превръща в ежегодна традиция, която събира хора от енергийния и други сектори, отговорни за Зеления преход" - с тези думи Ферейра приветства участниците в конференцията, която се провежда в София Ивент Център. 

След това тя обвърза събитията у нас с нуждата от усилена работа в посока борба с климатичните промени.

"През последните дни имаше хора, които пострадаха от тежките наводнения в България, природните бедствия и крайните появи на времето, на които ставаме свидетели все по-редовно. Ако не обединим и ускорим усилията си за справяне с климатичните промени, ще трябва все по-често да се изправяме пред такава негативна тенденция, касаеща влиянието на природата върху нас. Мерките на държавите членки трябва да бъдат ускорени и разширени в посока смекчаване на климатичните промени и адаптацията към тях", подчерта Ферейра и изтъкна като пример укрепването на коритата на реките. 

Когато мащабът на природното бедствие е толкова голям, че може да се определи като регионално, тогава ЕС може да предложи подкрепа от Европейските фондове за солидарност, припомни еврокомисарят. 

"Виждаме въздействието на климата върху икономиката и политическата среда. Ресурсите и енергийната зависимост са неща, които стават ключово важни. Трябва да обърнем гръб на изкопаемите горива. С периода на програмиране до 2027 г., с разработването на териториалните планове за справедлив преход, ние можем да постигнем нещо положително в тази насока", отбеляза Ферейра. 

Тя каза още, че е призовавала всички държави членки възможно най-бързо да развият и да започнат да прилагат тези свои планове, за да могат да се радват на финансиране от ЕС. "Това беше призивът ми през 2021 г., а днес отправям същия до вас - до края на 2023 г. да финализирате своите планове за справедлив преход, за да не изгубите средства от европейското финансиране", добави еврокомисарят за "Сближаване и реформи". 

Елиза Ферейра отбеляза, че е от ключово значение да се разгърнат мерките, които ще помогнат на въглищозависимите региони да се откъснат от тази си зависимост, да могат обучат работната сила, която работи там, така че да намерят нови работни места. Също така според нея трябва социалните партньори, местният бизнес да бъдат обхванати в този процес. 

Снимка: Иван Коловос

"Уверени сме, че успешният преход към Европа с нулеви въглеродни емисии трябва да обедини и гражданите, затова пуснахме програмата "Европейски Баухаус", за да можем да гарантираме по-активното им участие. Удоволствие е да разбера, че България с все повече инициативи и все по-често участва в него. Проектите ви допринасят за приобщаването, за включването и за красотата", подчерта Ферейра и спомена Община Габрово като една от 20-те общини в цяла Европа, които получават техническа помощ за откриването на нов Музей на Кристо в духа на европейския Баухаус. 

"Видях много ентусиазирани българи на темата за справедливия преход на събития в София и в Брюксел през лятото на последните две години. Темите бяха фокусирани върху това никой да не бъде изоставен, като се комбинира устойчивостта с добрия стил", каза още Ферейра.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.