ДКЕВР ще търси начин да намали с повече от 2% цената на природния газ от януари, за да може да поевтинее парното, обясни шефът на държавния регулатор. Според него вече има категорични данни, че цената на газа може да падне с около 5%, така че да свали осезаемо и цената на топлоенергията, предаде Дарик радио.  Семерджиев прогнозира, че намалението на парното най-вероятно ще е с повече от 3 процента.

Преди два дни Семерджиев обясни, че е възможно цената на топлоенергията от януари да падне заради очаквано поевтиняване на природния газ от първото тримесечие на 2011 година. 
Държавният газов доставчик „Булгаргаз” вече поиска цената на синьото гориво да се понижи с близо 2% от началото на следващата година. В сметките си обаче компанията не е включила недовзетия приход, който има да получава за минали периоди. Все още не е ясно колко е общата му сума.

“Цената на топлинната енергия ще бъде коригирана, тъй като смятаме, че основанията за намаляване за природния газ заедно с акумулираното намаление, макар и малко, от предишното тримесечие ни дава основание. Така че ще има корекция надолу и ще е такава, че ще се почувства от потребителите. Намалението на парното няма да е 1 процент, ще е повече от 2 на сто и от 3 на сто ще е повече", изтъкна Семерджиев днес.
"Няма да има проблем за потребителите на топлинна енергия заради факта, че дружествата за топлинно счетоводство няма да могат да извършат извънредно отчитане", коментира още председателят на регулаторната комисия, цитиран от БТА.

Според него поевтиняването на газа и на парното отопление ще бъде обсъдено на открито заседание на комисията на 21 декември. Най-късно до края на месеца регулаторът трябва да определи колко ще струват синьото гориво и топлоенергията през първото тримесечие на новата година.

През юли тази година ДКЕВР определи по-високи цени на парното с 15% средно за страната. "Топлофикация София" ги увеличи с 19%. Природният газ последно поевтиня през октомври с 0.96%, защото "Булгаргаз" получи част от недовзетия си приход за минали периоди. Три месеца преди това синьото гориво поскъпна рекордно с 24%. Именно тогава беше увеличена и цената на парното.

Междувременно стана ясно, че високи сметки за парно за изминалия рекордно топъл месец ноември са изненадали софиянци.