Ден след като "Лукойл" повиши цените на едро, някои бензиностанции увеличиха цените на горивата за литър с 5 до 10 стотинки, показа проверка на БНР.
На други бензиностанции цената за литър бензин А-95 е между 2.63 и 2.64, а на дизела - между 2.60 и 2.69 лв.

От пресслужбата на "Лукойл България" уточниха за Дир.бг, че има повишение на цените на едро от 20 март, което е с 1.8% за дизела и с 2.10-2.16% за бензина. Цените на дребно не са променяни и за дизела например те са 2.68 лв. Подобни са и цените на обикновения дизел в ОМВ и "Шел", според ценовата листа на техните сайтове.

"Петрол" е коригирал цените си тази нощ и така дизелът е в диапазона 2.73-2.74 лв. за литър. От компанията обаче уточниха, че това е дизел с добавки, а останалите бензиностанции продават така наречения брандиран дизел с десетина стотинки по-скъпо от стандартния.

От Нова година насам у нас А 95 поскъпна с 35 стотинки на литър.
В момента в 9 държави от Евросъюза, сред които и съседна Румъния, цената е по-ниска, сочат данните на портала energy.eu, пише "Сега".

Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира днес, че цените на горивата трябва да се определят на пазарен принцип и че държавата няма много инструменти да се меси. Той обясни, че следи ситуацията и припомни решението на Комисията за защита на конкуренцията, че има картелно споразумение между трите основни компании на пазара.
Сега те обжалват това решение и, ако успеят да докажат цените си, няма да бъдат санкционирани, но, ако не успеят, ще настояваме за максимален размер на санкциите, добави министър Московски.
Но за приключване на делото са нужни месеци.

"КЗК не е ценови регулатор на който и да било пазар, комисията не може да определи цената на стоката или услугата, не може да я намали, не може и да я увеличи", заяви председателят на КЗК Петко Николов минути преди да влезе в икономическата комисия на НС за изслушване във връзка с извършена проверка за картелно споразумение при търговията с горива, предаде БГНЕС. Той изтъкна, че комисията може да наложи само санкция на страните, които координират действията си спрямо фиксирането на една цена.

По думите на Николов целият процес по процедура ще трае около 3 месеца, докато обществото и специализираните органи получат ясен отговор.
"Освен глобата, до 10% от оборота, от комисията могат да санкционират дружествата и да постановят прекратяването на тази практика, която е в основата на обвинението, което в момента са получили", обясни председателят на КЗК.

Преди дни генералният директор на "Лукойл-България" Валентин Златев отбеляза, че КЗК в момента е излязла с предположение за монопол. "Проверявани сме в предишните години и крайното становище на комисията е било, че няма. Надявам се и сега да е така", изтъкна той.

Решението срещу покачването на цените на горивата и като цяло срещу ценовия шок е в думата либерализация, заяви наскоро президентът Росен Плевнелиев и заяви, че това е негов приоритет.

Междувременно цените на петрола се понижиха днес в европейската търговия след неочакваните данни за спад на американските петролни резерви, което е признак за засилване на търсенето в най-голямата световна икономика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Американският лек суров петрол с доставка през април поскъпна с 49 цента до 106,56 долара за барел днес рано следобед в европейската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Вчера същите контракти понижиха цената си с 2,49 долара до 106,06 долара за барел, след като Саудитска Арабия заяви, че може да добива повече петрол, за да покрие евентуален недостиг. В Лондон цената на сорта Брент от Северно море днес се повиши с 27 цента до 124,39 долара за барел.