Източникът на чумата по дребните преживни животни било възможно да е музикален фестивал. Това обяви шефът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

Събитието се е провело на 2 юни в Болярово, присъствали 1000 български и турски граждани.

"Ние все още имаме само подозрения", каза Илиев, цитиран от 24chasa.bg.

Според него не било необходимо винаги да се пренесе цял коч или една овца, за да се разпространи заразата. Можело да се случи и чрез хора, с храни, продукция и др.

До понеделник трябва да се изследват 8000 проби.

"Ако има нови положителни проби, ще се удължи автоматично решението на ЕС", каза Илиев.

В обратния случай, повече животни няма да бъдат умъртвявани, ще бъде поискано да паднат ограниченията за търговия с животинска продукция в засегнатите райони.

"Няма резултати от френската лаборатория, които да доказват отсъствието на чума в България", стана ясно още днес на извънреден брифинг министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на твърдението на лидера на левицата Корнелия Нинова, че резултатите от вторите проби за чумата са отрицателни.

Министърът обясни неяснотата около вторите проби с терминологичен проблем. Според него по-рано сутринта е говорил за отрицателни втори проби от широката 20-километрова зона, чиято цел е да докаже, че няма разпространение на чумата, а не че не е имало чума.

И министърът, и директорът на агенцията се отнесоха иронично към твърденията на левицата, че с евтаназирането се прикриват злоупотреби с европари. "Няма риск и от спиране на еврофондовете", категоричен е Порожанов.

Междувременно повече от 60 дни, откакто са взети първите проби и са маркирани две животни във фермата в Болярово, видими симптоми на болестта няма. Карантинният период за болестта чума по дребните преживни животни е 21 дни. Собственичката на стадото Ани Петрова заяви пред bTV, че не е допуснала ветеринарите за втора проба, защото е загубила доверие в тях и има съмнение, че пробите ще бъдат манипулирани.

"Начинът, по който избиха здравите животни до момента, в никакъв случай няма да бъдат допуснати в моя обект, категорична съм", каза Ани Петрова.

"Да ви покажем защо, вижте, това е списъкът, по който са взети кръвните проби, имаме първо 10 и отдолу още 50, а другите колеги, където имат повече стада, имат по 5-6 проби", коментира съпругът на Ани Тодор Петров.

След толкова много проби и тройно по-дълъг карантинен срок, всички животни в Болярово са живи.

Същевременно продължава и протестът. Повече от два месеца хората от цялата страна се събират до стопанството, живеят на палатки, за да не допуснат ветеринарите да вземат втора проба.

Два месеца фермата работи на загуба, животните излизат на паша, продукцията не се продава. Хората се надяват заповедта за унищожението на животните им да отпадне.