Оставки няма да има, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на извънредна пресконференция по повод на последните изявления на БСП, свързани с чумата по дребните преживни животни и с поисканата от тях оставка на министъра.

"Ако си дам оставката, ще излезе, че не съм си свършил работата, а това не е така", заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Дамян Илиев.

Според министър Порожанов темата се политизира. По думите му има двойно тълкуване на термина "втора проба" на животните в засегнатите райони. Той уточни, ча става въпрос за пробите в 20-километровата зона в пет населени места, за да се потвърди наличието на заболяването.

Министърът информира още, че от вчера е започнало изследване на повторните 8000 проби, взети по-рано. Очаква се резултатът да бъде готов до една седмица. Ако има нови положителни проби, това ще е много лошо, защото ще означава, че не сме си свършили работата, коментира д-р Илиев. Ще бъде удар по имиджа на страната, което ще се отрази на икономиката. Нови положителни проби означава удължаване автоматично на решението на ЕС за рестрикции, забраняващи продажбите на млечни продукти, уточни д-р Илиев.

По думите на министър Порожанов България до момента е успяла да покаже на ЕС, че е една добра администрация. "Ние трябва да спасим бизнеса и имиджа на България, независимо от сълзливите репортажи", коментира той.

Помолен да коментира твърдението на Корнелия Нинова, че има доклад от френска лаборатория, която отрича наличието на чума у нас, министър Порожанов каза, че подобен доклад не е получавал. "Сигурен съм, че няма такъв доклад, защото щях да знам за него", коментира и д-р Дамян Илиев.

Министър Порожанов информира, че е имал среща днес с млекопреработватели. Обсъдена е възможност да се поиска нотификация за до 50-процента държавна помощ за малки ферми, с която да могат да реализират продукцията си.