Според споразумението, постигнато преди близо месец, задълженията на българската страна трябваше да бъдат погасени до 15 декември, припомни Барков, цитиран от ИТАР-ТАСС и "Фокус".

По думите му, на последната среща на участниците в проекта в Амстердам България е потвърдила, че ще погаси дълга си навреме. Поради технически причини обаче е отложила плащането до края на 2010 г.

Барков добави, че в случай, че България не изпълни своите задължения, Гърция може да замрази финансирането.
"Ще обсъждаме какво трябва да се направи. Изглежда проектът ще бъде замразен", отбеляза вицепрезидентът на "Транснефт".

По думите му, Русия обаче няма да се откаже от проекта за изграждане на трансбалкански петролопровод, дори ако България откаже да участва в строителството на "Бургас-Александруполис".

Междувременно се разбра, че съвместната руско-българска компания „Южен поток България АД” за реализацията на едноименния проект беше регистрирана в София, предаде "Фокус".
В съобщение на „Газпром” се посочва, че делът на руския концерн в съвместната компания ще бъде 50%. Останалите 50% са за Българския енергиен холдинг, съобщава РБК.

„Газпром” и БЕХ подписаха на 13 ноември споразумение и устав за създаването на паритетни начала на съвместна компания за реализацията на проекта „Южен поток” на територията на България. В Съвета на директорите на „Южен поток България АД” ще има петима души – трима от българска страна и двама от руска.