Новината бе съобщена от председателя на БСК Божидар Данев пред БНР, като той заяви, че без тези условия няма да се стигне до съгласие.
След неформална среща вчера между работодатели и синдикати с участието на вицепремиера Симеон Дянков, социалния министър Тотю Младенов и управителя на НОИ Христина Митрева бе съобщено, че е постигнато съгласие за увеличаването на осигурителните вноски с 2%.

Първото условие е да се промени съотношението на вноските между работник и работодател и то да стане 45:55 през 2011 г. (при 40:60 сега) и 50:50 през 2012 г. Данев уточни, че това споделяне на вноските бе първоначалният замисъл на пенсионната реформа.

Второто условие е НОИ да започне да плаща втория и третия ден от болничните, както беше до тази година. В промените на Кодекса за социално осигуряване е заложено първите три дни от болничните да се плащат по 70% от работодателите.

Третото условие - всички министерства да започнат да плащат директно от своите бюджети личните вноски на своите служители, като специално Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието да плащат вноска, която отговаря на времето за получаване на пенсии на техните служители и размера на тези пенсии.

Данев обяви, че синдикатите са втвърдили позициите си. Вчера стана ясно, че те са настояли за отлагане на вдигането на стажа за пенсиониране от 2017 година.

Вчера Симеон Дянков каза, че за 2-та процента увеличение „въпросът е да излязат сметките”, а изчисленията продължават.
„Има още доста да се работи, преди позициите да се сближат. На мен въобще не ми се иска да вдигаме осигуровките. Аз съм на мнение, което го показва и кризата, че ако се води една дясна политика, най-бързо се излиза от кризата и се привличат и чужди капитали”, каза по БНТ тази сутрин финансовият министър, цитиран от "Фокус".

По-късно от от КНСБ обявиха, че приемат от 1 януари вноската за фонд "Пенсии" да се увеличи с 2%, съобщиха от синдиката. Синдикатът приема и като необходим компромис нарастването на стажа за пенсиониране на всички категории да става от 1 януари 2015 г. плавно, с по четири месеца на година до достигане на 40 г. стаж за мъжете и 37 г. стаж за жените.
КНСБ обаче не приема предложението на работодателите да се изравни плащането на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" в съотношение 50:50 между работник и работодател. По всички останали предложения на работодателите от синдиката са готови да водят допълнителни преговори.