Това съобщи след неформалните тристранни разговори днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде Агенция „Фокус”. Той обаче каза, че „въпросът е да излязат сметките”. Изчисленията продължават, съобщи министърът на финансите.

Разговорите продължават в тристранен формат между синдикати, работодатели и правителство, но отново неформално във вторник следобед. Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, заяви, че работодателите са съгласни на увеличение с 2% пункта, но при определени условия, които обаче не уточни.

Синдикатите бяха категорични, че трябва да се гарантира, че няма да се влошават условията на пенсиониране за категорийните работници, и че ще имат гарантирани пенсии по начина, по който са ги получавали досега. Синдикатите припомниха, че при неизпълнение на техните искания, може да се премине към ефективни протестни действия. Според Данев освен работодателите и обикновенните работници част от тежестта на кризата трябвало да поемат и някои социални групи като военни, полицаи, летци и др.

Ще се разберем, ще бъде за по-добро. Това бяха единствените думи на управителя на НОИ Христина Митрева преди срещата между синдикати, работодатели и правителство.

Днес работодателите се върнаха на масата на преговорите. Те проведоха среща със социалния министър Тотю Младенов вчера, на която са се съгласили да бъде възобновен тристранния диалог днес.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев пък смята, че работодателите не би трябвало да имат особени възражения срещу увеличаването на вноската с 2%, тъй като те ще трябва да плащат 1.2%. Ако един работодател го съсипва 1%, значи не е никакъв работодател, заяви категорично той, минути преди да започнат преговорите.