Богати семейства в Саудитска Арабия са принуждавани да инвестират в саудитския петролен гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco), за да може планираното първично публично предлагане (ППП) на компанията да достигне 2 трилиона долара, каквато е целта на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, предаде ДПА, като се позова на в. "Файненшъл таймс".

Принудителната финансова подкрепа за ППП на "Арамко" в Рияд е част от "план да се изгради доверие в сделката" след нападенията с дрон срещу две съоръжения на "Арамко" в страната, отбелязва изданието. То цитира осем души, "запознати с разговорите", които казват, че инициативата цели да принуди десетки семейства да направят ключови инвестиции в евентуално най-голямото ППП в света, планирано три години.

Това е голяма група от средите на 50-те най-богати фамилии, казва неназован саудитски финансист, цитиран от вестника.

Според "Файненшъл таймс" сред принудените да инвестират е и принц Алуалид бин Талал, който беше държан близо три месеца в луксозния хотел "Риц-Карлтън" в Рияд във връзка с предполагаема акция срещу корупцията през 2017-2018 година.

Друг неназован саудитски бизнес магнат е помолен да инвестира до 100 милиона долара в ППП на "Арамко" по думите на негов съветник.

Саудитски правителствен представител каза пред вестника, че твърденията за натиск върху семейства или отделни лица да инвестират в ППП на "Арамко" са "безпочвени и неправилни".