Това каза председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ” Владимир Владимиров на пресконференция, цитиран от „Фокус”.

Компанията настоява увеличението на билетите да е от 1 август, но се очаква одобрението на министъра на транспорта Ивайло Московски. От октомври пък клиентите на БДЖ ще могат да си купуват билети и по интернет.

„Ще сложим интернет във влаковете, ще подобрим качеството на обслужването, но това е много малко в сравнение с подобряване на времето на пътуването например от 4 на 3 часа, но ще има и болезнени мерки, за да се качи производителността”, каза Владимиров.

По думите му железницата има огромни количество излишни локомотиви, от които трябва да се освободи, за да се качи производителността.
„За година и девет месеца свършихме къртовска работа, която изисква много жертви. Март месец миналата година не можехме да платим заплати. Сега цялата система е балансирана и вървим уверено напред с реформи”, заяви още председателят на Съвета на директорите.

Новият изпълнителен директор на БДЖ Йордан Недев пък каза, че пари за ремонти няма да се харчат, преди да му "стане ясно за какво отиват".
„Преди да е ясно за какво ще отидат тези пари и защо това струва точно толкова, а на мен ще трябва да ми се обясни, защото аз съм външен за железниците, и когато ми се обясни, аз ще подпиша този разходен ордер и никога по-рано”, заяви Недев.

Вчера правителството одобри условията, при които ще бъде предоставен и обслужван заемът от 140 милиона лева от Българската банка за развитие за БДЖ, който е предназначен за финансовото осигуряване на мерките за оздравяване на дружеството.