Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход, съобщава в социалните мрежи бившият заместник-министър на земеделието Георги Събев, който движеше процедурата по защита по времето на служебното правителство.

Той подчертава, че това е най-силната форма на защита срещу имитации на храни в Европейския съюз и само още няколко такива продукта в Евросъюза имат тази привилегия. Специфичното е, че сертифицирани производители от територията на цяла България могат да използват това означение.

Събев припомня, че заявката за защитеното наименование е подадена от Сдружение "Български традиционни млечни продукти" по времето, когато беше заместник-министър на земеделието и съобщава, че съвсем скоро очаква такава защита да получи и Българското бяло саламурено сирене.

"В началото на април заявленията бяха публикувани за възражение и сега, резултатът е на лице. Признавам - имаше моменти, в които защитата изглеждаше трудна, че дори невъзможна и почти непреодолима, но с последователност и усилия - очевиден успех за България! Поздравления за заявителите от Сдружение "Български традиционни млечни продукти" за усилията и за колегите от Министерството на земеделието и храните за положения труд! Заслужава си!", посочва Събев.

Това е огромна възможност за България да засили присъствието на тези емблематични български продукти както в ЕС, така и извън него, отбелязва Събев.

Бившият заместник-министър на земеделието и най-сфецифичните качества на самото българско кисело мляко:

"Специфичният свеж, млечнокисел вкус и аромат на продукта се дължат на метаболитните вещества, сред които 34 вида ароматни вещества. Те се отделят при млечнокиселата ферментация вследствие на симбиотичната дейност на Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Съставът на закваската е определящ за вкуса и аромата на продукта. На тази закваска се дължи различието на вкуса и аромата на "Българско кисело мляко / Bulgarsko kiselo mlyako", сравнено с кисели млека, произведени със закваски, които са изолирани и създадени извън България. Пашата на млекодайните животни влияе на аромата и вкуса на суровото мляко и на повишеното съдържание на Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. По-дългият период на паша обуславя разнообразието от минерали и витамини в състава на суровото мляко."