Коментари - Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход | Днес.dir.bg

Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход

Това е огромна възможност за България да засили присъствието на тези емблематични български продукти както в ЕС, така и извън него

Обратно в новината

Коментари - Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход | Днес.dir.bg

Коментари

Това е много добре - след киселото мляко, и сиренето. Очаквам скоро да ги последват шопската салата и таратора, които са типично български продукти.

Сега остава и да започнат да го правят по старата рецепта, т.е. без нишестета и подобрители, тъй като по големите вериги няма истинско мляко.

Незнам каква е причината но от кауфланд копих овче кисело мляко от ферма гъсто е но каточели от нишестето.

Браво

Ми язък...в Кауфланд-Германия, продават българско кисело мляко, което си е произведено в Германия. Добро е. Сега явно ще изчезне. Едва ли ще внасят от България, няма чак такова търсене в Европа на българско кислео мляко, та да внасят от България. Сега скир-а е навсякъде. Пък и честно казано, това, което продават в момента в България, не е като едно време. По-зле е... Розови домати има също, произведени в Полша. ....да се бяха преборили за лютеницата...не че се намира някъде, за разлика от айвара.

направо си е скир !

И ко прайми с'я?

Колкото си искате патентовайте, но ви няма в големите вериги магазини в чужбина, само в турски, молдовски, румънски магазини, защото не умеете да търгувате.

Тяхно производство.

В цяла Западна Европа киселото мляко го наричат йогурт и на 99% на млякото с българската бактерия, с големи букви пише "Продукт от Гърция". Интересно ми как ще убедите търговците и техните клиенти , че вече не е гръцко а българско

а българското саламурено краве сирене го знаят като ФЕТА от краве мляко - продукт от Гърция

Само дето ФЕТА е защитена марка в ЕС и за да се казва нещо ФЕТА, трябва да съдържа минимум 70% овче мляко, а останалото – козе.

Защитите и киселото зеле ..със пролетен аромат от бидона, примесен със миризма от мазето..

когато си пил бояршник.

Какво ще защитатавете говеда скапани...те хората си изклаха добитъка и стадата....мене ли ще дойте вашата майка алчна...Или бизона от Банкя .,дето затри всичко що мърда ..мляко щели да правят безродниците ..

Кисело мляко казват самия България. Явно на някакъв селски диалект. По света му казват йогурт.

йогурт е на турски, ве. Кефир, млечна каша, е на руски. На Български език е заварено мляко с български бактерии не живеещи никъде другаде, освен в Българското землище. Светът дължи разпространението на киселото мляко на български учен изолирал бактериите и направил ги устойчиви за другите географски региони. Най-голям производител на ЙОГУРТ в света е кюрдската фирма в САЩ "Чобани".

Думата йогурт с която е познато така нареченото Кисело мляко е турска. Така, че няма място за спор.

Кисело - мисело, ама прабабите ни са му викали югур (на турски)

я да ни кажеш името на прабаба си Айше Гюбекова!

Супер

Всички казват Йогурт , а не БГ мляко.

И скир ползват, но кисело мляко е малко дълго да запомнят....

БРАВО ! Поне нещо чисто Българско е Защитено , то Гърци , Турци и Румънци с Македонци и Сърби си присвояваха всичко Българско и Родно !

Давайте първо на Кики това дето ще запазваме като наименование да го прочете пред медиите и ако стане- тогава запазвайте, ако се опелтечи и омаже словесно- не става! Щото е пишман българин и канадец и е като лакмус!

Абе Пичове , Кирил Петков Защо си криви Устата когато говори , да не е получавал Удар че си криви устата ?

Супер! А кога в България отново ще има по магазините истинско българско кисело мляко? Защото откакто се настаниха Данон българско кисело мляко няма, а разни млека с вносни пълнежи и китайска закваска, че била по евтина от нашата.

Който търси намира.

Да, бе глупости. И кравите са китайски, ама ги гледат в БГ.

като с латинския език, всеки знае че го има, но никой не го говори

Само дето вече в киселото мляко няма мляко. Вода, сол, лимонена киселина, мононатриев глутамат, палмово масло, карагенан и хоп- ето ти мляко.ч. Скотът мисли, че мат е по- скъпо, значи е мляко... Бухаххахаа...

До пак станахме за смях: никъде в Европа няма надпис на кирилица, а в България надписите на латиница са повече от българските. Така че дали ще го разберат или не не ми пука. Като огладнеят ще ядат. Пиши си на латиница и не се възмущавай. Шльоковицата си ти е в кръвта, но грамотноста е друга работа. И за какво да правят 24 май нац. празник като 90% от вас са неграмотни.

Глупчо, на никого не му пука, какво мислиш ти! Ще има да почакаш, някой да огладнее до степен да ти яде боклуците... :))

Народът се изгъзи. Предпочита си боклуците. На призивите на фермерите да купуват мляко от тях, чета малоумни коментари като: Млякото мирише- естествено, че ще мирише Млякото се вкисва- WTF?! Отгове плувало нещо като мас!- така защото купуват обезмаслени боклуци от веригите и не знаят какво е каймак. Млякото било жълто- ами жълто е ! На никой не му се цеди, вари и т.н Отварят бутилката и до там.

Наистина си изгъзен! Щото не си варил прясно мляко. Каймак, ТУРСКА ДУМА, се получава от БЕЛТЪЧНОТО ВЕЩЕСТВО на млякото. Не от мазнините. Когато ми направиш КАЙМАК от маслото на млякото, ще те призная, че не си изгъзен. Сухото мляко е КАЙМАК. 100%.

Цял свят знае, че киселото мляко е БЪЛГАРСКИ продукт. Само брюкселските бюрократи не го знаят, но като дойдат в България се надпреварват да ядят кисело мляко и шопска салата и не им стига хляба да топят сока от салатата. Така че със защита или без ние си хапваме, а европейците да ядат йогурт.

Всъщност никой не знае. Че киселото мляко е български продукт. И не му пука на Света.

Цял свят знае, че киселото мляко (yogurt) е гръцко!!! Слез на земята! Лошото е, че и сега няма да научи. Това дето са го "защитили" е абсолютно нечетимо и неразбираемо за 99.90% от хората по света! Познатата дума за тях е "йогурт/yogurt" Пълна излагация!

Това си е техен проблем, не наш!

И какво са защитили "Българско кисело мляко / Bulgarsko kiselo mlyako"? Ако искаха да защитят нещо, името трябваше да бъде: "Bulgarian yogurt"! Кой ще ти разчете и разбере този "скрипт"? На какъв език е? На английски и на повечето езици е "йогурт" или нещо подобно. Дори и да разберат думите, "Кисело мляко" на никого нищо не говори, думата е "yogurt"! Колко човека по света говорят и четат на български? На тези, които ще го прочетат и разберат, не е необходимо да им обясняваш, какво е това, те вероятно са с български произход и знаят за киселото мляко. Най-смешното е да запазиш наименованието на български с латински букви ...??? Абсолютен провал!!!

за качествено мляко трябва яко бачкане на полето и във фермата, само с постване и лайкване не става

Иди ти.

Това дето сме защитили чужденец посмъртно не може да го произнесе! А и Кики не може! Трябваше да защитим думата таратор и като дойдат тук ще го ядат кеф им с краставица, кеф им без!

Да, да. Таратор е турското джаджък/cacik/. По същата логика гърците се опитват традиционни турски ястия да им слагат гръцки наименования, като джаджики/от турското cacik/ и баклаваки.

Съществено важно условие е прясно приготвена закваска съставена само от активни щамове Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в съотношение 1:1 до 2:1 Нарушено ли е това съотношение продуктът няма да притежава желаната консистенция вкус и аромат https://knizhen-pazar.net/products/books/2488175-mikrobiologiya-na-mlyakoto-i-mlechnite-produkti

е МЛЯКОТО, пропуснеш ли я, ядеш ла-на

.

Аз си го заквасвам с чорапите.

сиренье

В Германия го видях в Кауфланд под името Български йогурт

точно една година държах кофичка кисело мляко в хладилника и нищо му нямаше, щях да го държа още, но ми изгоря хладилникът

вече е в полипропиленова кофичка , не гравитира плрастмасата с мазнините , технологиите са чисти... Това е номера - Жива култура , а издържа като че е с милион е-та !

какво им беше, та гравитираха

Помня как хващаха петна мухъл на втория ден.

щото беше кисело мляко, а не грес

2023 г. Пълен смях!

ами бъларската кисела сперма дали е защитена

Наименованието защитено, а съставът?

само че това дето се прдва като Кисело мляко няма нищо общо. Кисело мляко от най-различни марки, не ми се е разваляло в хладилника то 10 години. Върха беше едно, дето след 3 месеца забравено в хладилника още ставаше. След таратор вече ми е тежко, а едно време се освежавах. Никой не знае какво блъскат вътре тия иззедници. А те го запазили даже, същото ката скапаните суджуци на 60 лв килото пълни с китайска мазнина, вътрешности и смляни мизерии. В България опредено има "хранително вкусова промишленост". Само заводи може да бълват такива лайна! Заводи, в които Главният технолог е по-висша длъжност от директора.

"Някогашната роза остана в името. Ние запазваме само името."

Европа ни признава и млякото, и азбуката, и националната идентичност! Блатните варвари се стремят от векове да ни присвоят всичко наше и да си го припишат като тяхно! По целия свят разправят че кирилицата била руска азбука!

признава, че ти смърди сиренясалия уй.

ако разсъждавал като теб , нямаше да е продал и едно мускалче , сигурно щеше да спи под някой мост на Висла , завит в кашон !

баси мизерника си

защо не си си измил сиренясалия уй бе

Защитено е сама наименованието и произхода, не и съдържанието.

Ами това не е малко. А откъде ще вземат лактобациликус булгарикус след като вирее само на нашите географски ширини. Реално и ние може да правим моцарела, но не може да я наричаме така, а например болгарела : ))

Къде го купувате това нещо!? Стои забравено в хладилника 20 дни и въобще не киселее. Преди години на третия ден се вкисва.

пробвай 3 месеца, пак нищо не му става... Някой може и по-дълго да пробвал, да се обади за справка :D

Такова имаше по байтошово време. Продаваше се в стъклени буркани, в които после се правеше компот, царска туршия, кисели краставички, сладко от дюли и т.н. Имаше и "Снежанка", но само в София. Селтаците идваха до София да си я купуват. Имаше и истинска луканка на подкови. И три вида хляб по 1 кг: бял, черен и "Добруджа".

Да имаше и крепостни селяни в ТКЗС,които работеха за стотинки на ден.

всички сте айтита, айде яжте ми изкуствения интелект

И типов.

Помня бурканчетата от киселото мляко, помня, че ги измивахме и връщахме "празно за пълно". Обаче за туршии, компоти и сладка се ползваха по - големи, с друг тип капачки - на бурканчето от кисело мляко капачката беше за еднократна употреба.

Българското кисело мляко беше преди време, сега е г.овна.

Е как като веч3 всеки го мисли за гърцко.... нищо че в Гърция не е било въмзожно да се прави това мляко освен в северна гърция и родопите където до 60 години са били основно българоговорящи..... а Гърците позлваха суровините от Родопите и северна Гърция и други 50 процента от България за да направят бранда на гърцкото сирене и гръцкото мляко и съвсем съзантелно го правеха за да конкурират България и сега съвсе съзнателно ни съсиспват туризма. Н езнам колко прост трябва да е Българския измислен интелтуалец който се хвали че не стъпвал в България само в Гърция, това са еднои амеби, от езикови и математически гимназии но са едни малоумни амеби без значение за какви се мислят за атлантици , за русофили са някви леви прогрреари или десни консерватори, това са не цвета, а пяната на общесвтоо ни която плува по върховете на предавания телевизии социални мрежи и за душава с пяната си ясната визия, замъглява е потиска е ... защитили след дъжд качулка

Браво. Нещо смислено.

на село има стотина глави овци и кози, та от време на време си квасим кисело мляко, пък че било защитено, не ни пречи да си го хапваме

Домашното мляко и сирене по хубаео няма на света

Добре е, че по документи ни се дават права за използване на името, но нищо друго не може да наложи даден продукт на пазара освен отношението на производителите и българските граждани. Крайно време е по света където има българско кисело мляко / макар и на много малко места/ да спре да се продава и предлага като български йогурт/ въпреки някои твърдения за български произход на тази дума, която доказано има арабско-турски произход/, а да се използва названието “българско кисело мляко”!

в традиционни гледжосани глинени съдове , без да мислят ! Мазнините в млякото извличат оловото от глината като стой та ме гледай, и то с невероятна скорост !

Ха,ха,хааааа….баба ми на село / Чирпанско/ от както я помня все в едно гърне квасеше млякото и в гърне съхраняваше за зимата катъка. Отиде си от този свят на 102 години! Другата ми баба от Михайловградско / Монтанско/ също квасеше млякото в гледжосано гърне и също доживя до 97 години. И за двете поне едно ядене на ден беше кисело мляко със щипка сол и хляб.

Българското кисело мляко всъщност е турско/османско/ кисело мляко. Твоите баби са научили да квасят това мляко по османско време, или техните баби със сигурност. Затова каквото и да казвате аз съм прав! По същата логика гърците се опитват традиционни турски ястия да им слагат гръцки наименования, като джаджики/от турското cacik/ и баклаваки.

Сега ще излезе ботоксовото паркинсоново джудже от Кремъл и ще каже че българското кисело мляко идва от македонските земи!

върнахте се там където бяхте преди 150 години - единствения износ ще е сирене и розово масло

ша са казва български йогурт! По евроатлантически звучи на кирилица

Много хубаво. Само не е ясно дали изобщо някъде някой у нас произвежда българско кисело мляко. От години търся, но не мога да намеря. От онова, което след 3 дни става кисело. Няма!

Кумисът е древна тюрко-монголска напитка от ферментирало мляко от кобила, която все още е важен елемент на културата на башкири, калмики, казахи, киргизи, уйгури, монголи и якути. Цветът на напитката е бял до белезникав, а вкусът леко кисел.

Глупости! Това е македонско..

Блоковете на АЕЦа ги спряха преди да влезем в ЕС, а киселото мляко го сертифицират с 35 години закъснение. Защо така?

Защото дали името е запазено или не, няма ПРАКТИЧЕСКИ никакво значение. Просто некви чиновници са отчели дейност и са взели премии. Другата година ше ти запазят примерно името на някаква луканка.

Коментари - Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход | Днес.dir.bg

Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход

Това е огромна възможност за България да засили присъствието на тези емблематични български продукти както в ЕС, така и извън него

Обратно в новината

Коментари - Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход | Днес.dir.bg

Коментари

Това е много добре - след киселото мляко, и сиренето. Очаквам скоро да ги последват шопската салата и таратора, които са типично български продукти.

Сега остава и да започнат да го правят по старата рецепта, т.е. без нишестета и подобрители, тъй като по големите вериги няма истинско мляко.

Незнам каква е причината но от кауфланд копих овче кисело мляко от ферма гъсто е но каточели от нишестето.

Браво

Ми язък...в Кауфланд-Германия, продават българско кисело мляко, което си е произведено в Германия. Добро е. Сега явно ще изчезне. Едва ли ще внасят от България, няма чак такова търсене в Европа на българско кислео мляко, та да внасят от България. Сега скир-а е навсякъде. Пък и честно казано, това, което продават в момента в България, не е като едно време. По-зле е... Розови домати има също, произведени в Полша. ....да се бяха преборили за лютеницата...не че се намира някъде, за разлика от айвара.

направо си е скир !

И ко прайми с'я?

Колкото си искате патентовайте, но ви няма в големите вериги магазини в чужбина, само в турски, молдовски, румънски магазини, защото не умеете да търгувате.

Тяхно производство.

В цяла Западна Европа киселото мляко го наричат йогурт и на 99% на млякото с българската бактерия, с големи букви пише "Продукт от Гърция". Интересно ми как ще убедите търговците и техните клиенти , че вече не е гръцко а българско

а българското саламурено краве сирене го знаят като ФЕТА от краве мляко - продукт от Гърция

Само дето ФЕТА е защитена марка в ЕС и за да се казва нещо ФЕТА, трябва да съдържа минимум 70% овче мляко, а останалото – козе.

Защитите и киселото зеле ..със пролетен аромат от бидона, примесен със миризма от мазето..

когато си пил бояршник.

Какво ще защитатавете говеда скапани...те хората си изклаха добитъка и стадата....мене ли ще дойте вашата майка алчна...Или бизона от Банкя .,дето затри всичко що мърда ..мляко щели да правят безродниците ..

Кисело мляко казват самия България. Явно на някакъв селски диалект. По света му казват йогурт.

йогурт е на турски, ве. Кефир, млечна каша, е на руски. На Български език е заварено мляко с български бактерии не живеещи никъде другаде, освен в Българското землище. Светът дължи разпространението на киселото мляко на български учен изолирал бактериите и направил ги устойчиви за другите географски региони. Най-голям производител на ЙОГУРТ в света е кюрдската фирма в САЩ "Чобани".

Думата йогурт с която е познато така нареченото Кисело мляко е турска. Така, че няма място за спор.

Кисело - мисело, ама прабабите ни са му викали югур (на турски)

я да ни кажеш името на прабаба си Айше Гюбекова!

Супер

Всички казват Йогурт , а не БГ мляко.

И скир ползват, но кисело мляко е малко дълго да запомнят....

БРАВО ! Поне нещо чисто Българско е Защитено , то Гърци , Турци и Румънци с Македонци и Сърби си присвояваха всичко Българско и Родно !

Давайте първо на Кики това дето ще запазваме като наименование да го прочете пред медиите и ако стане- тогава запазвайте, ако се опелтечи и омаже словесно- не става! Щото е пишман българин и канадец и е като лакмус!

Абе Пичове , Кирил Петков Защо си криви Устата когато говори , да не е получавал Удар че си криви устата ?

Супер! А кога в България отново ще има по магазините истинско българско кисело мляко? Защото откакто се настаниха Данон българско кисело мляко няма, а разни млека с вносни пълнежи и китайска закваска, че била по евтина от нашата.

Който търси намира.

Да, бе глупости. И кравите са китайски, ама ги гледат в БГ.

като с латинския език, всеки знае че го има, но никой не го говори

Само дето вече в киселото мляко няма мляко. Вода, сол, лимонена киселина, мононатриев глутамат, палмово масло, карагенан и хоп- ето ти мляко.ч. Скотът мисли, че мат е по- скъпо, значи е мляко... Бухаххахаа...

До пак станахме за смях: никъде в Европа няма надпис на кирилица, а в България надписите на латиница са повече от българските. Така че дали ще го разберат или не не ми пука. Като огладнеят ще ядат. Пиши си на латиница и не се възмущавай. Шльоковицата си ти е в кръвта, но грамотноста е друга работа. И за какво да правят 24 май нац. празник като 90% от вас са неграмотни.

Глупчо, на никого не му пука, какво мислиш ти! Ще има да почакаш, някой да огладнее до степен да ти яде боклуците... :))

Народът се изгъзи. Предпочита си боклуците. На призивите на фермерите да купуват мляко от тях, чета малоумни коментари като: Млякото мирише- естествено, че ще мирише Млякото се вкисва- WTF?! Отгове плувало нещо като мас!- така защото купуват обезмаслени боклуци от веригите и не знаят какво е каймак. Млякото било жълто- ами жълто е ! На никой не му се цеди, вари и т.н Отварят бутилката и до там.

Наистина си изгъзен! Щото не си варил прясно мляко. Каймак, ТУРСКА ДУМА, се получава от БЕЛТЪЧНОТО ВЕЩЕСТВО на млякото. Не от мазнините. Когато ми направиш КАЙМАК от маслото на млякото, ще те призная, че не си изгъзен. Сухото мляко е КАЙМАК. 100%.

Цял свят знае, че киселото мляко е БЪЛГАРСКИ продукт. Само брюкселските бюрократи не го знаят, но като дойдат в България се надпреварват да ядят кисело мляко и шопска салата и не им стига хляба да топят сока от салатата. Така че със защита или без ние си хапваме, а европейците да ядат йогурт.

Всъщност никой не знае. Че киселото мляко е български продукт. И не му пука на Света.

Цял свят знае, че киселото мляко (yogurt) е гръцко!!! Слез на земята! Лошото е, че и сега няма да научи. Това дето са го "защитили" е абсолютно нечетимо и неразбираемо за 99.90% от хората по света! Познатата дума за тях е "йогурт/yogurt" Пълна излагация!

Това си е техен проблем, не наш!

И какво са защитили "Българско кисело мляко / Bulgarsko kiselo mlyako"? Ако искаха да защитят нещо, името трябваше да бъде: "Bulgarian yogurt"! Кой ще ти разчете и разбере този "скрипт"? На какъв език е? На английски и на повечето езици е "йогурт" или нещо подобно. Дори и да разберат думите, "Кисело мляко" на никого нищо не говори, думата е "yogurt"! Колко човека по света говорят и четат на български? На тези, които ще го прочетат и разберат, не е необходимо да им обясняваш, какво е това, те вероятно са с български произход и знаят за киселото мляко. Най-смешното е да запазиш наименованието на български с латински букви ...??? Абсолютен провал!!!

за качествено мляко трябва яко бачкане на полето и във фермата, само с постване и лайкване не става

Иди ти.

Това дето сме защитили чужденец посмъртно не може да го произнесе! А и Кики не може! Трябваше да защитим думата таратор и като дойдат тук ще го ядат кеф им с краставица, кеф им без!

Да, да. Таратор е турското джаджък/cacik/. По същата логика гърците се опитват традиционни турски ястия да им слагат гръцки наименования, като джаджики/от турското cacik/ и баклаваки.

Съществено важно условие е прясно приготвена закваска съставена само от активни щамове Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в съотношение 1:1 до 2:1 Нарушено ли е това съотношение продуктът няма да притежава желаната консистенция вкус и аромат https://knizhen-pazar.net/products/books/2488175-mikrobiologiya-na-mlyakoto-i-mlechnite-produkti

е МЛЯКОТО, пропуснеш ли я, ядеш ла-на

.

Аз си го заквасвам с чорапите.

сиренье

В Германия го видях в Кауфланд под името Български йогурт

точно една година държах кофичка кисело мляко в хладилника и нищо му нямаше, щях да го държа още, но ми изгоря хладилникът

вече е в полипропиленова кофичка , не гравитира плрастмасата с мазнините , технологиите са чисти... Това е номера - Жива култура , а издържа като че е с милион е-та !

какво им беше, та гравитираха

Помня как хващаха петна мухъл на втория ден.

щото беше кисело мляко, а не грес

2023 г. Пълен смях!

ами бъларската кисела сперма дали е защитена

Наименованието защитено, а съставът?

само че това дето се прдва като Кисело мляко няма нищо общо. Кисело мляко от най-различни марки, не ми се е разваляло в хладилника то 10 години. Върха беше едно, дето след 3 месеца забравено в хладилника още ставаше. След таратор вече ми е тежко, а едно време се освежавах. Никой не знае какво блъскат вътре тия иззедници. А те го запазили даже, същото ката скапаните суджуци на 60 лв килото пълни с китайска мазнина, вътрешности и смляни мизерии. В България опредено има "хранително вкусова промишленост". Само заводи може да бълват такива лайна! Заводи, в които Главният технолог е по-висша длъжност от директора.

"Някогашната роза остана в името. Ние запазваме само името."

Европа ни признава и млякото, и азбуката, и националната идентичност! Блатните варвари се стремят от векове да ни присвоят всичко наше и да си го припишат като тяхно! По целия свят разправят че кирилицата била руска азбука!

признава, че ти смърди сиренясалия уй.

ако разсъждавал като теб , нямаше да е продал и едно мускалче , сигурно щеше да спи под някой мост на Висла , завит в кашон !

баси мизерника си

защо не си си измил сиренясалия уй бе

Защитено е сама наименованието и произхода, не и съдържанието.

Ами това не е малко. А откъде ще вземат лактобациликус булгарикус след като вирее само на нашите географски ширини. Реално и ние може да правим моцарела, но не може да я наричаме така, а например болгарела : ))

Къде го купувате това нещо!? Стои забравено в хладилника 20 дни и въобще не киселее. Преди години на третия ден се вкисва.

пробвай 3 месеца, пак нищо не му става... Някой може и по-дълго да пробвал, да се обади за справка :D

Такова имаше по байтошово време. Продаваше се в стъклени буркани, в които после се правеше компот, царска туршия, кисели краставички, сладко от дюли и т.н. Имаше и "Снежанка", но само в София. Селтаците идваха до София да си я купуват. Имаше и истинска луканка на подкови. И три вида хляб по 1 кг: бял, черен и "Добруджа".

Да имаше и крепостни селяни в ТКЗС,които работеха за стотинки на ден.

всички сте айтита, айде яжте ми изкуствения интелект

И типов.

Помня бурканчетата от киселото мляко, помня, че ги измивахме и връщахме "празно за пълно". Обаче за туршии, компоти и сладка се ползваха по - големи, с друг тип капачки - на бурканчето от кисело мляко капачката беше за еднократна употреба.

Българското кисело мляко беше преди време, сега е г.овна.

Е как като веч3 всеки го мисли за гърцко.... нищо че в Гърция не е било въмзожно да се прави това мляко освен в северна гърция и родопите където до 60 години са били основно българоговорящи..... а Гърците позлваха суровините от Родопите и северна Гърция и други 50 процента от България за да направят бранда на гърцкото сирене и гръцкото мляко и съвсем съзантелно го правеха за да конкурират България и сега съвсе съзнателно ни съсиспват туризма. Н езнам колко прост трябва да е Българския измислен интелтуалец който се хвали че не стъпвал в България само в Гърция, това са еднои амеби, от езикови и математически гимназии но са едни малоумни амеби без значение за какви се мислят за атлантици , за русофили са някви леви прогрреари или десни консерватори, това са не цвета, а пяната на общесвтоо ни която плува по върховете на предавания телевизии социални мрежи и за душава с пяната си ясната визия, замъглява е потиска е ... защитили след дъжд качулка

Браво. Нещо смислено.

на село има стотина глави овци и кози, та от време на време си квасим кисело мляко, пък че било защитено, не ни пречи да си го хапваме

Домашното мляко и сирене по хубаео няма на света

Добре е, че по документи ни се дават права за използване на името, но нищо друго не може да наложи даден продукт на пазара освен отношението на производителите и българските граждани. Крайно време е по света където има българско кисело мляко / макар и на много малко места/ да спре да се продава и предлага като български йогурт/ въпреки някои твърдения за български произход на тази дума, която доказано има арабско-турски произход/, а да се използва названието “българско кисело мляко”!

в традиционни гледжосани глинени съдове , без да мислят ! Мазнините в млякото извличат оловото от глината като стой та ме гледай, и то с невероятна скорост !

Ха,ха,хааааа….баба ми на село / Чирпанско/ от както я помня все в едно гърне квасеше млякото и в гърне съхраняваше за зимата катъка. Отиде си от този свят на 102 години! Другата ми баба от Михайловградско / Монтанско/ също квасеше млякото в гледжосано гърне и също доживя до 97 години. И за двете поне едно ядене на ден беше кисело мляко със щипка сол и хляб.

Българското кисело мляко всъщност е турско/османско/ кисело мляко. Твоите баби са научили да квасят това мляко по османско време, или техните баби със сигурност. Затова каквото и да казвате аз съм прав! По същата логика гърците се опитват традиционни турски ястия да им слагат гръцки наименования, като джаджики/от турското cacik/ и баклаваки.

Сега ще излезе ботоксовото паркинсоново джудже от Кремъл и ще каже че българското кисело мляко идва от македонските земи!

върнахте се там където бяхте преди 150 години - единствения износ ще е сирене и розово масло

ша са казва български йогурт! По евроатлантически звучи на кирилица

Много хубаво. Само не е ясно дали изобщо някъде някой у нас произвежда българско кисело мляко. От години търся, но не мога да намеря. От онова, което след 3 дни става кисело. Няма!

Кумисът е древна тюрко-монголска напитка от ферментирало мляко от кобила, която все още е важен елемент на културата на башкири, калмики, казахи, киргизи, уйгури, монголи и якути. Цветът на напитката е бял до белезникав, а вкусът леко кисел.

Глупости! Това е македонско..

Блоковете на АЕЦа ги спряха преди да влезем в ЕС, а киселото мляко го сертифицират с 35 години закъснение. Защо така?

Защото дали името е запазено или не, няма ПРАКТИЧЕСКИ никакво значение. Просто некви чиновници са отчели дейност и са взели премии. Другата година ше ти запазят примерно името на някаква луканка.