Това съобщиха от Българския институт за стандартизация, цитирани от БТА.
Бюлетинът ще се предлага за разпространение и всеки производител, който желае да произвежда по този стандарт, ще може да си го закупи, каза Галин Ганчев от института.

Инициативата за връщането на този стандарт бе на браншовите организации. На етикета на млякото, произведено по БДС, ще пише "Българско кисело мляко".
Категорично изискване е то да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено. Закваските трябва да са от щамове лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Българското кисело мляко ще се продава в полистиренови кофички до 1 кг, стъклени буркани до 1 кг и керамични съдове със същата вместимост. То трябва да се съхранява при температура от 2 до 6 градуса по Целзий и има срок на трайност до 20 дни от датата на производството.

Засега контролът по спазване на БДС в киселото мляко ще осъществяват лабораториите на ДВСК в цялата страна. Това ще бъде така до изграждането на Националната агенция за контрол на храните до края на тази година.