Яйцата с произход Украйна са безопасни. Това съобщава от Българската агенция по безопасност на храните ден след като бяха взети проби за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати.

"Днес излязоха окончателните резултати от пробата официален контрол на пресни кокоши яйца, клас А, с произход Украйна, внесени в Република България през периода 09-19.03.2023 година", пишат в официална позиция от БАБХ.

Анализът е извършен в акредитираната Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология (ЦЛВСЕЕ).

Пробите са изследвани за забранени за употреба ветеринарни лекарствени продукти, антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали и радиоактивност.

Резултатите са отрицателни, категорични са от агенцията.

Ден по-рано оттам обявиха, че в периода от 9 до 19 март в страната са внесени пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия - общо 2 608 200 броя.

"Всички пратки са придружени от необходимите съпроводителни документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС. Яйцата са постъпили в одобрени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) складове на територията на страната. Яйцата с произход Украйна са придружени от протоколи за извършен лабораторен анализ. Въпреки това, за да гарантира безопасността на яйцата за българските потребители БАБХ взе проби за лабораторно изпитване по официален контрол от яйцата с произход Украйна. Анализите се извършват в държавна лаборатория от системата на БАБХ", допълват от агенцията.