Документът беше приет в края на април миналата година, а отчетът обхваща периода до 31 март 2011 г.

Планът за действие има 135 мерки, разпределени според петкомпонентния модел за опростяване на административната тежест: обмен на информация между институциите (събиране на данни от други държавни органи вместо от бизнеса); подаване на сведения по електронен и мрежов път; премахване на задължения за информиране; намаляване на честотата, разработване на инструкции, опростяване на терминологията; комплексни мерки (обхващат по няколко от изброените видове действия).

Според плана до края на март напълно или частично трябваше да се изпълнят общо 123 мерки. От тях напълно изпълнени са 81 мерки (66%), а в процес на изпълнение са 39 (32%).

Три три ведомства са отличници – министерствата на културата (шест мерки) и на вътрешните работи (четири мерки) и Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (три мерки).
Най-много мерки със забавено изпълнение са в ресора на Министерството на земеделието и храните – голяма част от тях са с удължен срок на изпълнение поради необходимостта от законови промени.

Отлага се изпълнението и на една от мерките на Министерството на финансите – изготвяне на стандартна бланка за искане за възстановяване на недължимо платени такси и създаване на техническа възможност това искане да се подава по електронен път. Реализирането на мярката зависело от създаването на единен електронен портал за цялата държавна администрация.

Заради липса на пари може да има забавяне на изпълнението при мерки, които се отнасят до подаване на сведения по електронен път в системата на МВР и на Националната служба за зърното и фуражите, добавят от правителствената пресслужба.

Основното намаление на административната тежест се предвижда след изпълнението на мерките до края на 2011 г. – общо около 17% от цялото очаквано 20-процентно намаление.