Това прогнозира министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който посети град Търговище и се срещна със земеделски производители от региона, съобщиха от министерството.
Миналата година бяха прибрани близо 4 млн. тона пшеница.

Според Найденов зърненият баланс на страната ще бъде осигурен, а производителите ще реализират продукцията си на добри цени
Не се очаква то да поевтинее на световните пазари, посочи министърът, като се позова на доклад, публикуван от Световната организация по прехрана и земеделие ФАО. Въпреки, че цените се движат нагоре, министърът не очаква промяна в цената на хляба от новата реколта.

По повод оплаквания на дребни зърнопроизводители, че голяма част от субсидиите на площ отиват в малцина едри арендатори, министър Найденов посочи, че в момента търси национален консенсус за намиране на баланс, като един от вариантите е да се определи таван за площите, за които се получават национални доплащания във връзка с еврофондовете. Работим заедно с Националната асоциация на зърнопроизводителите за намиране на решения за балансиране на субсидирането, добави той.

Министър Найденов посочи, че в страните от ЕС средно обработваната от един производител площ е до 30-40 хил. дка, докато у нас има арендатори с над 1 млн. дка. Според думите му 3,4 % от земеделските производители получават 78 % от субсидиите, което изкривява конкуренцията, смята министърът.

Субсидиите от ЕС за обработване на земя се вдигат с всяка изминала година. От 14 лв. за декар през 2007 г. тази година помощта ще стигне 29 лв. В същото време цената на нивите у нас е една от най-ниските в ЕС, която ги прави много атрактивни за инвестици.

Вчера изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов  прогнозира, че новата реколта на пшеницата ще дойде с по-високи цени на зърното и хляба заради намаленото производство и увеличената консумация в световен мащаб. 

Идва десетилетието на скъпото зърно. В това са единодушни и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и тази по храните и земеделието към ООН (ФАО). Според последните им доклади до 2020 г. цените на зърното, маслодайните култури и месото ще скочат с до 20% спрямо 2010 г.