Това съобщи директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Сергей Църнаклийски, цитиран от БТА.
По думите му досега корабчетата са проверявани единствено преди получаването на т.нар допуск.

Като цяло атракционните корабчета са готови за работа през лятото, но имаме малки забележки, коментира зам.-министърът на транспорта Камен Кичев, който участва в проверка на няколко от тях.
По думите му забележките са свързани с обозначенията. Трябва на всеки кораб ясно да е написано колко души може да се качат на борда му, за да е безопасна експлоатацията, посочи зам.-министърът. Той обясни, че целта е самите пасажери да знаят това и да бъде предотвратен евентуален инцидент.
При констатирани нарушения атракционните корабчета ще бъдат спирани, категоричен бе Кичев. По думите му изпълнението на дадените предписания и проверките на всички корабчета трябва да приключи в края на този месец.

По Черноморието през лятото работят около 70 корабчета за атракционни пътувания, като преобладаващата част от тях са по-малките. Възрастта на повечето от тях е мужду 5 и 10 години.

След нещастния случай със загиналите български туристи в Охридското езеро миналата година правителството разпореди проверки на техническото състояние и безопасността на всички плавателните съдове за сезонен превоз на пътници.