Председателката на Централния избирателен съвет обяви след преброяване на повечето от гласовете, че партията на президента Чавес получава най-малко 90 от 165-те депутатски места, а коалицията от опозиционни партия е спечелила най-малко 61 места, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Избирателната активност е надхвърлила 66%.

Малко след оповестяването на тези резултати опозицията обяви, че е спечелила 52% от гласовете на вчерашните парламентарни избори, макар че не получава мнозинство в парламента. Президентът Чавес не успя да постигне целта си да запази мнозинството си от две трети в парламента, за да "радикализира" осъществяването на "социализма в 21-и век", без да му се налага да преговаря с опозицията. Парламентът на Венецуела през последните пет години бе контролиран с огромно мнозинство от социалистите на Чавес, след като опозицията бойкотира предишните избори. Тези парламентарни избори бяха смятани от управляващите и опозицията за решаващи за бъдещето на Венецуела, която е най-големият южноамерикански износител на петрол.

Според проучванията на общественото мнение Чавес остава най-популярния политик във Венецуела, но допитванията показват и спад в рейтинга му през последните 2 г. Избирателите са все по-разочаровани от управлението на страната заради проблеми като растящата тежка престъпност, зле управляваните обществени служби и инфлацията, която сега е около 30 на сто.

Уго Чавес се прочу със своите странни идеи за справяне с кризата - като прикани сънародниците си да отслабнат и да се къпят само по три минути. Освен това, според него, е безумие децата да получават коледни подаръци.