"Очакваме, че инцидентът, свързан с арестуването на група хора в САЩ, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, няма да се отрази отрицателно на руско-американските отношения", подчертал говорител на министерството, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. Той отбелязал, че в министерството "са взели за сведение" вчерашното изявление на говорителя на Белия дом Робърт Гибс, който омаловажи мащаба на последиците от този скандал в контекста на "презареждането" на руско-американските отношения.
Гибс изтъкна, че САЩ и Русия напоследък са постигнали значителен напредък в решаването на редица важни проблеми на двустранните и международните отношения. Той изрази мнението, че шпионският скандал няма да засегне отношенията между двете страни, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера стана ясно, че срещу 11 души, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, са предявени обвинения, свързани с осъществяването на незаконни разузнавателни действия на територията на САЩ. Арестите дойдоха няколко дни след визитата на Дмитрий Медведев във Вашингтон.

Първите официални реакции в Москва бяха, че в САЩ се вихрят “шпионски страсти“ от времето на Студената война.

Арестуваните предполагаеми руски агенти са имали всичко необходимо за първокласен шпионаж: отлична подготовка, модерни технологии, задълбочени познания за американската култура и измислени до последната подробност истории за прикритие, т.нар. легенди. Единственото, което им е липсвало през десетината години, докато са действали, са били истински тайни, които да изпращат в Москва, пише иронично вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Задачите им, описани в заловени от ФБР тайни инструкции, са били да събират обикновени политически клюки и коментари по политиката - нещо, което е можело да бъде свършено по-ефикасно чрез сърфиране в интернет.

Задържането на десет души в САЩ и на един в Кипър бележи само началото на опитите на американското следствие и разузнаване да разкрият обхвата на руската шпионска мрежа, пише вестник "Уолстрийт джърнъл". Документи, подадени от прокуратурата в Ню Йорк, показват, че ФБР е следяло заподозрените в продължение на десетина години и е имало достъп до съобщенията между Москва и предполагаемите шпиони.

Разкриването на предполагаема руска шпионска мрежа в САЩ не би могло да помогне на развитието на отношенията между двете страни, но надеждата е, че няма да доведе и до разрив, отбелязва британският вестник "Файненшъл таймс". Операцията на заподозрените руски агенти изглежда по-скоро като фарс, отколкото като зловеща заплаха.